- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pieţele rezidenţiale din întreaga lume rămân sub semnul dobânzilor ridicate
Pieţele rezidenţiale din întreaga lume rămân sub semnul dobânzilor ridicate, al penuriilor de locuinţe şi a scăderii puterii de cumpărare.
Pieţele rezidenţiale din întreaga lume rămân sub semnul dobânzilor ridicate
În Europa, pieţele rezidenţiale urmează traiectorii divergente în condiţiile în care impactul creşterii dobânzilor loveşte puternic unele zone, în timp ce o ofertă deficitară şi probleme moştenite din vremea crizei financiare susţin altele.
Preţurile locuinţelor au fost influenţate şi de pandemie, lockdownurile încurajând oamenii să se mute în locuinţe mai mari. De asemenea, unele guverne au implementat stimulente în sector pentru a-şi susţine economiile, scrie Bloomberg, citat de ZF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Un fost ambasador SUA respinge legătura dintre Trump şi Georgescu: America e cu NATO şi cu România
-
Elena Lasconi: Avem nevoie de un guvern de uniune naţională pro-europeană, cu PSD, PNL, USR şi UDMR
-
PSD nu face vreo recomandare pentru prezidenţiale. Ciolacu: românii trebuie să decidă singuri
Viena a devenit recent cea mai slabă piaţă rezidenţială din rândul marilor capitale europene, suferind un declin de două cifre. Spre deosebire, Madridul, Milano şi Zürich au consemnat creşteri.
În capitala austriacă, regulile mai stricte privind creditele ipotecare exacerbează declinul. Noi scăderi sunt anticipate.
Sfârşitul erei banilor ieftini a generat turbulenţe puternice pe pieţele rezidenţiale europene. Majorările de dobânzi operate de băncile centrale au scumpit creditele ipotecare chiar într-o perioadă în care o criză a costurilor de trai pune presiune pe consumatori. Totuşi, impactul scumpirii creditului este inegal.
Zone afectate de criza financiară mondială au fost mai puţin afectate de criza actuală, în timp ce oraşele care au înregistrat creşteri pe baza datoriilor ieftine suferă mai mult.
Tendinţa Suediei pentru credite pe termen mai scurt a făcut ţara deosebit de vulnerabilă în faţa creşterii dobânzilor. Construcţiile de locuinţe se vor prăbuşi probabil în urma scăderii preţurilor, apăsând puternic asupra economiei ţării nordice, a avertizat Nordea Bank în cadrul unui raport recent.
În Germania, criza sectorului rezidenţial este aşteptată să continue, notează The Local. Cea mai mare economie europeană are nevoie de noi locuinţe, însă mai puţine apartamente sunt în construcţie în prezent decât în orice altă perioadă din ultimii 16 ani.
Investiţiile în sectorul rezidenţial al zonei euro sunt aşteptate să fie afectate de înăsprirea politicii monetare în pofida rezistenţei recente, se arată într-un raport recent al Băncii Centrale Europene, conform Bloomberg.
Deşi impactul scumpirii creditului a fost mai puţin pronunţat decât în SUA, „efectele negative ale înăspririi politicii monetare se vor intensifica probabil în timp“, indică cercetători ai băncii.
În SUA, preţurile de pe piaţa rezidenţială au consemnat cea mai puternică scădere din ultimii 11 ani în aprilie, însă vânzările au rămas la un nivel scăzut, potrivit CNN.
Vânzările crescuseră în februarie după un an întreg de scăderi datorate scumpirii creditelor ipotecare, însă tendinţa nu s-a menţinut.
Pe lângă dobânzile în creştere, stocul redus de locuinţe menţine de asemenea vânzările la un nivel scăzut. Dobânzile creditelor ipotecare şi-au reluat creşterea săptămâna trecută după ce scăzuseră două săptămâni la rând.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO