Pilonul II de pensii: Prima lună de scădere, după 10 de creştere

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată datele ASF.

363 afișări
Imaginea articolului  Pilonul II de pensii: Prima lună de scădere, după 10 de creştere

Pilonul II de pensii: Prima lună de scădere, după 10 de creştere

În februarie 2021 activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% faţă de ianuarie 2021, în pofida creşterii viramentelor trimise de salariaţii români cu aproape 14 mil. lei, la circa 832 mil. lei, ceea ce înseamnă că declinul a fost determinat de evenimente care şi-au pus amprenta asupra investiţiilor din portofoliu.

„Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanţei fondurilor de pensii“, explică Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România. „Factorul principal a fost majorarea substanţială a yieldurilor obligaţiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piaţă a portofoliilor de obligaţiuni ale fondurilor de pensii, obligaţiunile fiind principala deţinere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piaţă mai mică“, adaugă el.

Cea mai mare pondere a investiţiilor fondurilor Pilon II era în titluri de stat, respectiv 66,14% la februarie 2021, în scădere de la 67,3% în ianuarie 2021, arată datele ASF. Ca şi valoarea, investiţia în titluri de stat la februarie era de 51 mld. lei, faţă de 52,2 mld. lei la final de ianuarie 2021. Pe de altă parte, investiţia în acţiuni reprezenta la februarie 2021 circa 22,3%, echivalentul a 17,2 mld. lei, faţă de 22,16% la ianuarie 2021 cu aproximativ aceeaşi valoare.

Pe partea de active, de la începutul anului 2021, fondurile de pensii au „pus“ circa 2 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici