Pogea: Dobânda pentru împrumutul de 5 miliarde euro de la CE este de circa 3% pe an

Dobânda aferentă împrumutului de 5 miliarde euro care va fi contractat de România de la Comisia Europeană este de circa 3% pe an, comparativ cu dobânzile cuprinse între 11,5% şi 12% percepute pentru titlurile de stat de pe piaţa internă, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

21 afișări
Imaginea articolului Pogea: Dobânda pentru împrumutul de 5 miliarde euro de la CE este de circa 3% pe an

Pogea: Dobânda pentru împrumutul de 5 miliarde euro de la CE este de circa 3% pe an (Imagine: Mediafax Foto)

"Dobânzile şi chestiunile aferente împrumuturilor vor fi mult mai scăzute. Dau doar un singur exemplu: astăzi, noi luăm de pe piaţa internă şi titluri de stat cu dobânzi cuprinse între 11,5% şi 12% - şi au fost şi mai mari în lunile ianuarie şi februarie - iar asistenţa financiară pe care o obţinem prin împrumuturi externe luate de la Comisia Europeană poate să însemne dobânzi de ordinul, de exemplu, de 3%. De la 12% la 3 % este o diferenţă foarte mare. Condiţiile sunt foarte, foarte avantajoase pentru România", a spus Pogea.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici