Pogea: Ministerul Finanţelor nu va avea nicio imixtiune în stabilirea taxelor locale

Ministerul Finanţelor Publice nu va ave anicio imixtiune în stabilirea taxelor locale, care trebuie însă gândite în raport cu posibilitatea contribuabililor de a le achita, a declarat, vineri, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

17 afișări
Imaginea articolului Pogea: Ministerul Finanţelor nu va avea nicio imixtiune în stabilirea taxelor locale

Pogea: Ministerul Finanţelor nu va avea nicio imixtiune în stabilirea taxelor locale

El a precizat că nu s-a luat, încă, nicio decizie privind actualizarea bazei de impozitare, care nu s-ar mai fi indexat din anul 2003, iar că soluţia va fi găsită prin consultări cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cu casele de avocatură specializate.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, joi, că nu consideră oportună majorarea impozitelor locale şi crede că Ministerul de Finanţe ar trebui să se preocupe de finanţele statului, iar autorităţile locale de finanţele local.

"Există discuţii pe Codul fiscal de multă vreme şi de multe feluri. De exemplu, noi, primarii, am susţinut că nu este treaba Ministerului Finanţelor să se bage în drepturile noastre de cum impozităm şi cum încasăm. Totuşi, Ministerul Finanţelor nu s-a retras din această activitate. Acum, dacă doreşte să ridice pragul impozitelor, iarăşi i-aş sfătui să se retragă din această chestiune şi să lase consiliile locale şi primarii să se ocupe de impozitele şi taxele locale, pentru că de aceea se numesc locale", a spus Klaus Johannis.

Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.

Directorul de politici fiscale şi bugetare locale din Ministerul Afacerilor şi Internelor (MAI), Daniel Marinescu, a declarat miercuri că indexarea cu rata inflaţiei ar urma să se realizeze pornind de la sumele stabilite prin hotărârea de Guvern 1.514 din 2006.

Marinescu a exclus, însă, informaţiile privind o creştere a bazei de impozitare în 2009, precizând că orice actualizare va fi aplicată cel mai devreme începând de la 1 ianuarie 2010.

Potrivit directorului din MAI, administraţiile locale pot să adauge maxim 20% peste valoarea indexată.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a anunţat în urmă cu o săptămână, printr-un comunicat de presă, că valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor, pe baza căreia se stabilesc nivelul impozitelor achitate de populaţie şi firme, va creşte cu 24,3%, după ce a fost menţinută la acelaşi nivel în ultimii ani.

Citeşte şi:

Impozitul pe clădiri şi terenuri ar putea fi calculat la valoarea de piaţă, din 2011

Actualizarea bazei de calcul a impozitelor pe clădiri şi terenuri, aplicabilă numai din 2010

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici