Ponta: Vineri putem aproba bugetul. Nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015. Am convenit cu FMI şi CE creşterea deficitului bugetar la 1,83% din PIB

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că s-a ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015, iar vineri va fi aprobat şi trimis către Parlament. Guvernul a ajuns la un acord cu FMI şi CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE, a anunţat premierul Ponta.

2278 afișări
Imaginea articolului Ponta: Vineri putem aproba bugetul. Nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015. Am convenit cu FMI şi CE creşterea deficitului bugetar la 1,83% din PIB

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Practic, vom avea un buget în sumă totală de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de către partenerii noştri internaţionali estimarea unei creşteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB. Pentru proiecte cofinanţate, europene, sunt prevăzute, fiind vorba despre două exerciţii bugetare care se suprapun, 2007-2013 şi 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat şi 9 miliarde pentru autorităţi locale", a spus Ponta, la finalul discuţiei avute, marţi, cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE).

Premierul a precizat că are acordul FMI şi CE pentru toate aceste cifre, inclusiv pentru un deficit bugetar de 1,83% din PIB.

Surse din Guvern au declarat anterior că experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene au agreat un deficit de 1,4% pentru anul viitor, iar negocierile cu Guvernul se axează în prezent asupra unei alocări suplimentare pentru cofinanţare, fără însă să existe un acord pentru fonduri suplimentare la armată.

Suma discutată de cele două părţi pentru a fi alocate suplimentar pentru cofinanţarea proiectelor europene este echivalentă cu 0,4-0,5% din PIB, peste deficitul de 1,4%.

"La acest moment nu există însă un acord pentru o alocare suplimentară destinată armatei", au adăugat sursele.

Declaraţiile premierului:

  • Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel încât vineri dimineaţă să aprobăm bugetul şi să îl trimitem către Parlament.

  • Nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015. Toate măsurile deja în vigoare sunt incluse în buget.

  • În 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016, către profesori şi alte categorii de angajaţi ai statului.

  • Datele principale se referă la un deficit de 1,83% din PIB. Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul.

  • Estimarea de creştere economică este de 2,5% din PIB, egală cu cea din 2014.

  • Am reuşit scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24 la 9%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici