Porsche vrea să preia controlul absolut asupra Volkswagen, în 2009

Porsche vrea să-şi majoreze la peste 75% participaţia în cadrul Volkswagen, în 2009, în condiţiile în care compania deţine indirect 74,1%, preluarea unui pachet suplimentar permiţând constructorului auto să obţină control absolut asupra fluxurilor de capital ale grupului german.

45 afișări
Imaginea articolului Porsche vrea să preia controlul absolut asupra Volkswagen, în 2009

Porsche vrea să preia controlul absolut asupra Volkswagen, în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Porsche deţine în mod direct 42,6% din acţiunile Volkswagen şi indirect alte 31,5% din acţiuni.

"Obiectivul este acela de a ridica participaţia la 75% în 2009, atât cât permit condiţiile economice, pentru a avea o poziţie dominantă", a anunţat Porsche duminică.

De asemenea, compania a precizat că intenţionează să-şi crească participaţia directă în cadrul Volkswagen la peste 50%, până la sfârşitul acestui an.

Cotaţia acţiunilor Volkswagen a urcat luni, pană la ora 09:35 GMT, cu 90%, pe fondul anunţului privind intenţiile Porsche.

Potrivit legislaţiei germane, pentru ca o companie să aibă o poziţie dominantă asupra alteia, prima trebuie să deţină controlul asupra a cel puţin 75% din voturile celei de-a doua.

La începutul lunii iunie din acest an, Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement împotriva Germaniei, după ce executivul de la Berlin nu a modificat, în concordanţă cu o decizie a Curţii Europene de Justiţie, legea care protejează Volkswagen de o eventuală preluare.

Legea în discuţie împiedică o preluare a Volkswagen fără acordul a 80% din acţionariat, în condiţiile în care statul german controlează, prin comitatul Saxonia Inferioară, o participaţie de 20,1%.

Curtea Europeană a Justiţiei a decis că această clauză încalcă reglementările UE privind circulaţia liberă a capitalului în spaţiul comunitar.

Compania rivală Porsche doreşte să preia un pachet majoritar în capitalul Volkswagen, operaţiune blocată de Saxonia Inferioară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici