Portugalia va avea nevoie de ajutorul financiar al UE, la fel ca Irlanda sau Grecia

Portugalia va avea nevoie de un ajutor financiar de la Uniunea Europeană (UE) similar celor primite de Irlanda şi Grecia anul trecut, consideră majoritatea economiştilor consultaţi de Reuters.

14 afișări
Imaginea articolului Portugalia va avea nevoie de ajutorul financiar al UE, la fel ca Irlanda sau Grecia

Portugalia va avea nevoie de ajutorul financiar al UE, la fel ca Irlanda sau Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, 44 din cei 51 de analişti care au participat la sondaj au afirmat că Portugalia va trebui în cele din urmă să obţină ajutor financiar extern. Doar şapte din analiştii consultaţi consideră că într-o situaţie similară ar putea ajunge şi Spania.

În precedentul sondaj, derulat în noiembrie, 34 de economişti din 50 au estimat că guvernul de la Lisabona va fi forţat să apeleze la sprijinul financiar al UE.

Parlamentul irlandez a aprobat, în decembrie, un pachet de ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), ţara urmând să se confrunte cu reduceri bugetare şi creşteri de impozite în următorii ani pentru a obţine capitalul suplimentar necesar asigurării stabilităţii sectorului bancar. Grecia a început anul trecut un program de asistenţă în valoare de 110 miliarde de euro UE şi FMI.

Portugalia, care la fel ca Irlanda încearcă să diminueze un deficit bugetar foarte mare prin măsuri ample de austeritate, a devenit ţinta speculaţiilor de pe pieţele financiare în privinţa unui ajutor extern.

Semnele că Portugalia se poate finanţa de pe piaţa financiară au fost susţinute miercuri după ce guvernul a vândut titluri în valoare de 500 de milioane de euro. Cererea a depăşit oferta de 2,6 ori, însă randamentul cerut a atins nivelul record de 3,69%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici