Premierul a anunţat suma suplimentară pe care Guvernul o va cere, prin dividende, de la companiile de stat

Guvernul va cere dividende suplimentare în sumă de 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, a declarat premierul Ludovic Orban pentru Ziarul Financiar, precizând că nu ştie dacă plăţile vor fi efectuate anul acesta sau în 2020.

540 afișări
Imaginea articolului Premierul a anunţat suma suplimentară pe care Guvernul o va cere, prin dividende, de la companiile de stat

Orban a anunţat suma suplimentară pe care Guvernul o va cere, prin dividende, de la companiile de stat

Sumele din dividende suplimentare, la o valoare aproximativă, au fost incluse de PSD în bugetul pentru acest an, însă dacă dividendele vor fi plătite în contul statului abia în 2020, acestea nu vor ajuta cu ameliorarea deficitului pe 2019 care este trecut în ultima rectificare bugetară la 4,4% din PIB.

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, societăţi cu importanţă strategică pentru stat şi un necesar ridicat de investiţii, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acţionar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acţiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Nuclearelectrica a avertizat în noiembrie că nu poate susţine această distribuire pentru că i-ar afecta planurile de investiţie în retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă şi poate pune în pericol realizarea altor proiecte de investiţii.

O altă companie profitabilă cu capital majoritar de stat de la care Guvernul ar putea să ceară dividendende este Romgaz.

Miercuri, la ora 12.00, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu reprezentanţii Fondului Proprietatea la Palatul Victoria.

Johan Meyer, managerul de fond de la FP, spunea în 15 noiembrie: "Faptul că guvernul trebuie să acţioneze asupra deficitului bugetar în creştere îi cere să meargă la companiile de stat pentru a aproba dividendele suplimentare care vor ajuta cu deficitul. Nu va rezolva problema, dar va ajuta".

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a precizat tot în 15 noiembrie, la o conferinţă energetică, că se va opune la AGA din 17 decembrie distribuţiei de dividende suplimentare.

AGA la Nuclearelectrica este programată în 19 decembrie. Şi de la Aeroporturi Bucureşti, companie care se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, FP a cerut dividende suplimentare în sumă de 147 milioane de lei

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici