Premierul elen avertizează că Grecia ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie

Premierul elen Lucas Papademos, şeful guvernului care ar fi trebuit să-şi încheie mandatul odată cu formarea unui nou executiv după alegerile de la începutul lunii mai, a avertizat preşedinţia că statul ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie, mai devreme decât se credea.

333 afișări
Imaginea articolului Premierul elen avertizează că Grecia ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie

Premierul elen avertizează că Grecia ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie (Imagine: Shutterstock)

Papademos i-a trimis o scrisoare preşedintelui ţării, Karolos Papoulias, afirmând că rezervele financiare ale Greciei, deja foarte reduse, se vor epuiza complet dacă incertitudinea politică continuă, potrivit cotidianului The Guardian.

Scrisoarea a fost transmisă preşedintelui duminică.

Descrisă de presa din Grecia ca un apel SOS, scrisoarea lui Papademos avertizează că Grecia se confruntă cu pericolul de intrare în încetare de plăţi încă "de la începutul lunii iunie", întrucât nu va putea să acopere plăţi în contul datoriei externe.

Fondurile s-ar putea epuiza mai rapid decât se credea iniţial, întrucât creditorii internaţionali au reţinut un miliard de euro din tranşa vitală de 5,2 miliarde de euro a ajutorului extern pentru Atena. Cele circa patru miliarde de euro au fost transferate ţării săptămâna trecută.

Paralizia politică din ultimele câteva săptămâni a redus drastic capacitatea mecanismului de colectare a taxelor, iar veniturile au coborât accelerat. Veniturile au scăzut de la 40 de milioane de euro pe zi la mai puţin de 25 de miliarde de euro.

Creditorii instituţionali ai Greciei, UE, FMI şi BCE au transmis foarte clar că Atena nu va mai primi ajutor financiar până la formarea unui guvern care să fie angajat faţă de politica de austeritate şi programul de reforme structurale. Odată format guvernul, reprezentanţii celor trei instituţii vor reveni în capitala Greciei pentru a analiza situaţia.

Papademos a avertizat că incertitudinile politice pun o presiune imensă asupra sistemului bancar din Grecia şi, prin acesta, asupra economiei reale lipsite de bani.

Încă şase săptămâni de instabilitate după alegerile aşteptate pentru 17 iunie - cea mai probabilă dată - vor agrava situaţia considerabil, a scris Papademos.

Ministrul de Finanţe, Filippos Sachinidis, deşi fără putere reală, va reprezenta Grecia la reuniunea Ecofin de luni, unde va trebui să explice situaţia politică a ţării. Spre deosebire de Belgia, care a rezistat fără guvern o perioadă record de 541 de zile, există puţine iluzii că Atena ar putea rezista o fracţiune din această perioadă fără o prăbuşire a administraţiei publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici