Premierul milionar al Finlandei vrea să îngheţe salariile pentru a salva economia: “Suntem în urma principalelor ţări rivale”

Singura ţară membră a zonei euro din nordul Europei încă se chinuie să iasă la liman prin intermediul austerităţii, scrie Bloomberg.

3068 afișări
Imaginea articolului Premierul milionar al Finlandei vrea să îngheţe salariile pentru a salva economia: “Suntem în urma principalelor ţări rivale”

Premierul milionar al Finlandei, Juha Sipila, vrea să îngheţe salariile pentru a salva economia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

După ce toate cele trei mari agenţii de rating i-au retras Finlandei calificativul “AAA”, guvernul ţării le cere cetăţenilor să strângă cureaua pentru a ţine pasul cu nemţii şi suedezii, care sunt exportatori mai productivi. Dacă aceştia nu vor proceda în acest fel, Finlanda nu va reuşi să iasă din impasul economic în care se află şi să-şi reducă datoriile, acum în creştere, avertizează guvernul, relatează Ziarul Financiar.

Premierul Juha Sipila, un milionar self-made care a câştig alegerile anul trecut promiţând să revigoreze economia post-Nokia a ţării, spune că exporturile sunt cheia succesului economic. Însă finlandezii va trebui să producă mai mult fără a fi plătiţi mai mult dacă ţara vrea să-şi reducă din diferenţa de competitivitate de 15% faţă de principalii săi parteneri comerciali.

“Suntem în urma principalelor ţări rivale”, declara Sipila într-un interviu recent. “Problema noastră este că exporturile au rămas în urmă, iar creşterea se bazează pe cererea internă”. Pentru redresarea economiei, “exporturile ar trebui să redevină motorul creşterii”.

Finlanda este prinsă într-un ciclu cu creştere redusă după ce a depăşit o serie de contracţii economice în 2015. Industria hârtiei, cândva dominantă, a cedat în faţa ascensiunii digital media. Cea mai importantă companie a sa, Nokia, şi-a vândut divizia de handseturi în 2013, iar criza economică din Rusia şi-a pus amprenta asupra comerţului.

Citeşte continuarea articolului în ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici