Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul trebuie să aibă puţine proiecte, clare şi comunicate foarte bine. Cu biciul nu poţi să colectezi taxe

Noul guvern, cu mandat de un an, ar trebui să se concentreze pe doar câteva proiecte clare, în special pe îmbunătăţirea colectării taxelor, prin accelerarea programului cu Banca Mondială, o mai mare transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor publici, potrivit preşedintelui CF, Ionuţ Dumitru.

1141 afişări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul trebuie să aibă puţine proiecte, clare şi comunicate foarte bine. Cu biciul nu poţi să colectezi taxe

Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul trebuie să aibă puţine proiecte, clare şi comunicate foarte bine (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu trebuie să fim naivi să credem că într-un an se pot răsturna munţii, pentru că nu se poate face acest lucru, dar măcar pot fi iniţiate nişte lucruri care ar putea să dea o tendinţă pentru anii următori şi, indiferent de cine vine la guvernare, să nu mai poată fi reversate acele lucruri", a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă.

Una dintre direcţiile pe care ar trebui să se concentreze Ministerul Finanţelor vizează colectarea de taxe, zonă pe care România are în derulare un program cu Banca Mondială din anul 2013, cu o finanţare de 70 milioane de euro.

"Conform rapoartelor făcute de Banca Mondială, am luat 70 milioane de euro şi am tras până în momentul de faţă cu 5%, deci avem o reformă de 5% în zona de colectare de taxe în doi ani. Mi se pare foarte puţin. Avem şi banii, avem şi consultanţii, trebuie să şi vrem", a punctat Dumitru.

El apreciază că nu se poate discuta despre conformarea voluntară, îmbunătăţirea colectării taxelor, dacă mediul nu devine mai prietenos pentru contribuabil.

"Dacă te simţi înjosit, îţi pierzi ore, poate chiar zile să-ţi plăteşti taxele, nu e un efort care să merite. Dar dacă ai putea face lucrurile acestea mult mai uşor, electronic, evident că şi efortul ar fi mai mic şi dorinţa de a-ţi plăti taxele ar fi mai mare", a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Totodată, în ceea ce priveşte zona de cheltuieli bugetare, statul trebuie să devină mai transparent şi eficient, pentru a avea o conformare voluntară mai mare a contribuabililor pentru a-şi plăti taxele.

"Nu poţi crede că ai conformare voluntară, chiar dacă uşurezi modalitatea de plată a taxelor, fără să rezolvi şi problema transparenţei şi eficienţei cheltuielilor bugetare. Dacă vom vedea în continuare că banii sunt cheltuiţi ineficient, nu ne vom plăti taxele. Ceea ce am văzut până acum în materie de îmbunătăţire a colectării în acest an este mai degrabă o îmbunătăţire forţată, nu este sustenabilă pe termen lung atât timp cât nu ai conformare voluntară mai mare, cu biciul nu poţi să colectezi taxe", a subliniat Dumitru.

El apreciază că guvernul tehnocrat poate face demersuri foarte importante pentru o plată mai uşoară a taxelor şi o mai mare transparenţă în cheltuirea banului public, dar şi să accelereze programul cu Banca Mondială, unde "lucrurile pot fi grăbite foarte mult, pentru că avem întârzieri foarte mari".

A doua zonă pe care ar trebui să se concentreze guvernul cu mandat de un an vizează investiţiile publice, care se situează în scădere.

"Măcar anul viitor putem face paşi mai hotărâţi în direcţia eficientizării şi prioritizării investiţiilor publice. Trebuie măcar să avem o listă de investiţii publice, avem 40.000 de proiecte publice, să ajungem la concluzia câte din ele mai merită să le continuăm şi care ar fi priorităţile, în special în materie de infrastructură", a mai spus Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că guvernul actual nu trebuie să se angreneze în foarte multe proiecte, pentru că se pierd, ci trebuie să se concentreze pe lucruri puţine, foarte clare şi comunicate foarte bine şi, astfel, ar putea avea succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici