Preşedintele UE, despre criza din Cipru: Decizia de a impune pierderi deponenţilor nu stabileşte un precedent

Decizia Ciprului de a impune pierderi deponenţilor celor mai mari bănci din ţară nu stabileşte un precedent pentru regiunea euro, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

1324 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UE, despre criza din Cipru: Decizia de a impune pierderi deponenţilor nu stabileşte un precedent

Herman van Rompuy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Finanţe din zona euro "au luat o decizie nefericită" când au aprobat planul iniţial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat în UE, de 100.000 de euro, a arătat Van Rompuy, transmite Bloomberg.

Planul, respins de Parlamentul din Cipru, şi acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele două bănci din ţară nu reprezintă un pericol pentru alte naţiuni, a afirmat Van Rompuy într-un interviu acordat publicaţiei belgiene De Zondag.

"Cipru este un caz special, din cauza mărimii, structurii şi caracteristicilor sectorului financiar", a arătat oficialul european, care a reiterat că deponenţii asiguraţi sunt protejaţi de legislaţia comunitară.

Decizia Ciprului de a impune pierderi titularilor depozitelor de peste 100.000 de euro, în schimbul acordului de finanţare de 10 miliarde de euro cu creditorii internaţionali, a agitat pieţele financiare săptămâna trecută.

Deponenţii Bank of Cyprus ar putea suporta pierderi de până la 60%, potrivit băncii centrale cipriote. Laiki (Cyprus Popular Bank), a doua mare bancă din ţară, va fi divizată într-o bancă "bună", care va prelua depozitele de sub 100.000 de euro, şi o bancă "rea" care va include restul activelor. Bank of Cyprus va prelua ulterior activele băncii bune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici