Preţul energiei electrice pe piaţa spot a atins un nou maxim istoric. Explicaţia

Preţul energiei electrice cu livrarea vineri, 30 iulie, a ajuns la 885,78 de lei/MWh pentru vîrful de consum de seară, acesta fiind cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România, peste preţul de 801 lei înregistrat la jumătatea lunii iulie.

2770 afișări
Imaginea articolului Preţul energiei electrice pe piaţa spot a atins un nou maxim istoric. Explicaţia

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a atins un nou maxim istoric. Explicaţia

Preţurile valabile pentru 30 iulie pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) variază între 313 lei/MWh şi 885 de lei/MWh, această valoare fiind valabilă pentru vârful de consum de la ora 21:00. Preţuri de peste 800 lei/MWh sunt valabile pentru intervalul 18:00 - 23:00.

Preţul mediu de închidere pe PZU este de 645 de lei/MWh - 131 euro/MWh, preţ care este acelaşi cu cel din Ungaria, peste preţurile din Bulgaria (128 euro) şi Serbia (125 euro), dar sub preţul din Grecia (136 euro). Pentru comparaţie, în Franţa preţul este 42 de euro, în germania 64 de euro iar în Belgia de 35 de euro.

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puţin semnificativă.

Pe de altă parte evoluţia preţurilor poate fi legată de starea sistemului energetic, aflat sub presiune în aceste zile, din cauza caniculei şi a unei avarii care a avut loc la Unitatea 2 de la Cernavodă.

La ora transmiterii ştirii consumul de energie electrică era în România de în jur de 8.400 MW, iar producţia de circa 7.000 MW, cu un import de 1.400 MW. Cea mai mare cantitate de energie venea din hidrocentrale, peste 40%, urmînd cărbunele cu 24%, hidrocarburile cu 17%, nuclearul cu 9,6% şi fotovoltaicele, eolianul şi biomasa cu procente mai mici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici