Preţul gazelor ar putea fi majorat de la 1 ianuarie 2008

Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a anunţat, joi, că de la 1 ianuarie 2008 preţul gazelor furnizate populaţiei ar putea fi majorat, iar tarifele la energie electrică vor fi menţinute la acelaşi nivel, ca urmare a punerii în funcţiune a Reactorului 2 de la Cernavodă.

2 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor ar putea fi majorat de la 1 ianuarie 2008

Preţul gazelor ar putea fi majorat de la 1 ianuarie 2008

El a menţionat că anul viitor creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale nu vor fi mai mari decât rata inflaţiei, stabilită de Guvern şi BNR la 3,8% plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte preţul la gaze, ministrul Economiei şi Finanţelor nu a estimat care ar putea fi creşterea de la 1 ianuarie 2008, precizând că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) efectuează mai multe analize şi că aşteaptă o reacţie a evoluţiei tarifelor la gazele internaţionale.

La rândul său, vicepreşedintele ANRE Nicolae Opriş a menţionat că până la 15 decembrie instituţia va anunţa noile tarife.

"Deocamdată nu putem da o prognoză pentru majorarea tarifelor la gaze. Ce vă pot spune este că ne aşteptăm la o creştere. Efectul majorării tarifelor la gaze la tariful energiei electrice nu va fi unul relevant, pentru că în amestecul coşului reglementat va intra mai multă energie produsă la Centrala de la Cernavodă", a spus Opriş.

El a adăugat că ANRE a primit până în prezent solicitări de la majoritatea producătorilor de energie electrică pentru o majorare a tarifelor reglementate.

Opriş a mai spus că anul viitor se va continua programul de aliniere a preţurilor la gazele naturale şi că România nu a solicitat Comisiei Europene prelungirea perioadei care expiră la 1 ianuarie 2009.

România s-a angajat, în anul 2004, ca până la 1 ianuarie 2007 să alinieze preţul gazelor din producţia internă la nivelul celui la gazele din import, ulterior autorităţile solicitând un alt termen, care expiră la finele anului viitor.

Vosganian a anunţat în vara acestui an că România ar putea solicita oficialilor europeni să prelungească perioada necesară alinierii tarifelor, până în 2010, până în prezent nefiind făcut niciun demers.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici