Preţul gazelor va creşte cu 15-16%, de la 1 ianuarie 2008

Preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor plătite de populaţie, influenţă care va fi evaluată săptămâna viitoare de către ANRE.

1 afișare
Imaginea articolului Preţul gazelor va creşte cu 15-16%, de la 1 ianuarie 2008

Preţul gazelor va creşte cu 15-16%, de la 1 ianuarie 2008

Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, preţul urmând să ajung- la 360-365 dolari/1.000 metri cubi, potrivit unor surse din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Este prematur să se evalueze impactul acestei creşteri asupra populaţiei, dar cu siguranţă va fi unul şi s-ar putea să fie destul de important. Analiza nu este încă finalizată, urmează să fie evaluat şi rolul altor elemente în stabilirea noilor preţuri, cum ar fi coşul de gaze la consumator, raportul leului faţă de euro şi dolar sau tarifele de distribuţie care vor intra în vigoare de anul viitor", au precizat sursele citate.

Cauzele principale ale creşterii preţului sunt scumpirea petrolului, care s-a apropiat de nivelul record de 100 dolari pe baril, şi majorarea operată de Rusia pentru livrările în statele europene. Prin compania de stat Gazprom, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei.

Preţul gazelor importate de România se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.

Sursele citate au adăugat că, pentru moment, preţul gazelor din producţiua internă, care se situeză la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, nu va creşte, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.

"Preţul gazelor din producţia internă va continua procesul de aliniere cu cel din statele europene, dar se va face ţinând cont de capacitatea de absorbţie a consumatorului român", au spus sursele citate.

Autorităţile susţin că prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România a acceptat un calendar de aliniere a preţurilor la gazele naturale cu cele din blocul comunitar, însă calendarul nu a fost niciodată prezentat public.

Totodată, Consiliul Consultativ al ANRE, care urma să se întâlnească până la 15 decembrie pentru a stabili valorile preţurilor la gaze şi electricitate de la 1 ianuarie 2008, a amânat discuţia pentru săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici