Preţul petrolului a coborât luni cu peste 1%, la 36 de dolari/baril

Preţul petrolului a coborât luni cu peste 1%, la 36 de dolari/baril, încheierea unui armistiţiu între Israel şi mişcarea Hamas şi perspectiva semnării unui acord între Rusia şi Ucraina pentru reluarea tranzitului de gaze calmând temerile investitorilor cu privire la livrările de combustibili.

14 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a coborât luni cu peste 1%, la 36 de dolari/baril

Preţul petrolului a coborât luni cu peste 1%, la 36 de dolari/baril

Ţiţeiul destinat pieţei americane, cu termen de livrare în februarie, era tranzacţionat, la ora 9:36 GMT, cu 35,91 de dolari/baril, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, petrolul Brent, de referinţă pe bursa londoneză, era cotat la 46 dolari/baril.

Forţele armate israeliene au început să se retragă, luni dimineaţă, din Fâşia Gaza după încheierea unui armistiţiu cu militanţii hamas, urmând unui război de trei săptămâni. Acordul a liniştit temerile investitorilor referitoare la tranzitul combustibilului prin zonă.

De asemenea, companiile energetice Gazprom, din Rusia, şi Naftogaz, din Ucraina, vor semna luni, în jurul orei 12:30 GMT (14:30 ora României), un acord menit să permită reluarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa, via Ucraina.

Pe de altă parte, îngrijorarea investitorilor a fost alimentată de estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) şi a altor instituţii de profil privind reducerea cererii în 2009.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a micşorat producţia de trei ori începând cu septembrie pentru a stopa declinul preţurilor. Preşedintele organizaţiei, Chakib Khelil, consideră că alte reduceri ar putea fi întreprinse pe măsură ce preţurile şi cererea îşi continuă declinul.

Preţul petrolului a scăzut cu mai mult de 110 dolari/baril de la maximul de 147 dolari/baril înregistrat în iulie anul trecut. Unii analişti consideră că preţurile au ajuns la limita minimă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici