Preţul petrolului a crescut cu peste un dolar, la 45 dolari pe baril

Preţul petrolului a crescut, miercuri, cu peste un dolar, aproape de 45 de dolari pe baril, în aşteptarea unei reduceri masive a producţiei din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

26 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a crescut cu peste un dolar, la 45 dolari pe baril

Preţul petrolului a crescut cu peste un dolar, la 45 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii OPEC, reuniţi miercuri în Algeria, vor decide, cel mai probabil, o reducere istorică a producţiei, în încercarea de a pune capăt trendului descendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, care s-au prăbuşit cu peste 100 de dolari de la maximul istoric de 147,27 dolari pe baril atins în iulie.

Potrivit unor surse din interiorul Organizaţiei, miniştrii Petrolului din ţările membre împărtăşeau, înainte de debutul discuţiilor, opinia că producţia totală a OPEC ar trebui redusă cu 2 milioane de barili pe zi.

O astfel de măsură ar reprezenta cea mai amplă reducere a producţiei operată vreodată de OPEC.

Scăderea dolarului în raport cu alte valute de referinţă, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a redus dobânda de politică monetară de la 1% la 0-0,25%, a susţinut, de asemenea, creşterea cotaţiilor ţiţeiului.

În acest context, preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în ianuarie, a urcat miercuri, până la ora 8:55 GMT, cu 1,39 dolari, la 44,99 dolari pe baril. În şedinţa anterioară, barilul a atins un minim de 42,56 dolari. Pe cinci decembrie, preţul ţiţeiului a ajuns la minimul ultimilor patru ani, de 40,5 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a crescut miercuri cu 1,61 dolari, la 48,26 dolari pe baril.

OPEC are nevoie urgentă de preţuri mai ridicate pe piaţa petrolului. Potrivit mai multor economişti, 11 din cele 12 state membre ale Organizaţiei, precum şi Rusia şi Mexic - mari exportatori în afara OPEC - se vor confrunta cu deficite bugetare dacă preţul se menţine în jurul nivelului de 40 de dolari pe baril.

Cartelul a decis, deja, la reuniunile din ultimele trei luni, să reducă producţia cu un total de două milioane de barili pe zi, însă decizia s-a dovedit insuficientă pentru stabilizarea preţurilor, pe fondul unei scăderi accentuate a cererii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici