Preţul petrolului a revenit sub 100 dolari pe baril

Preţul petrolului a coborât, joi, sub nivelul de 100 de dolari pe baril, în urma temerilor privind intrarea economiei Statelor Unite în recesiune, care ar determina scăderea cererii mondiale pentru produse petroliere.

20 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a revenit sub 100 dolari pe baril

Preţul petrolului a revenit sub 100 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, petrolul destinat pieţei americane era cotat, la ora 09:39 GMT, în scădere cu 2,80 dolari pe baril, la 99,74 dolari pe baril, revenind pentru prima dată sub pragul de 100 de dolari pe baril, atins în februarie.

Totodată, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, s-a diminuat cu 1,71 dolari pe baril, la 99,01 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului şi a altor mărfuri au depăşit niveluri record de la începutul anului, întrucât investitorii s-au reorientat dinspre pieţele de acţiuni către activele cu preţuri exprimate în dolari.

Preţul petrolului s-a plasat la o medie de 97 de dolari pe baril de la începutul anului, comparativ cu o valoare de 72,3 dolari pe baril în anul 2007.

"Investitorii şi-au reevaluat plasamentele, ca urmare a îngrijorării determinate de problemele economiei americane", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia din Sydney.

Totodată, preţul aurului s-a micşorat cu peste 2%, la 920,3 dolari pe uncie, cel mai scăzut nivel din ultima lună.

Potrivit datelor Administraţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei, cererea pentru benzină a scăzut în ultima lună cu 0,1% faţă de anul trecut, iar cererea pentru produse distilate s-a diminuat cu 5,4%.

Şi alte metale preţioase, precum platina şi argintul, dar şi cuprul au fost afectate de temerile că încetinirea creşterii economice din SUA va duce la scăderea cererii pe piaţa mondială.

Preţul aurului şi al cuprului au scăzut cu circa 10% de la începutul acestei săptămâni, dar s-au meţinut peste nivelul de la începutul anului.

Pe de altă parte, dolarul s-a apreciat faţă de euro, fiind cotat, la ora 09:54 GMT, la 1,5462 unităţi, după ce, luni, a atins un nivel minim de 1,5904 unităţi.

Moneda americană a urcat totodată cu 1,3% faţă de yen-ul japonez, la 100,16 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici