Preţul petrolului a urcat joi peste 35 dolari pe baril

Cotaţia petrolului a urcat în cursul şedinţei de joi cu 53 cenţi, la puţin peste 35 dolari/baril, investitorii aşteptând actualizarea săptămânală a datelor referitoare la stocurile de ţiţei ale SUA, care ar putea indica nivelul maxim al ultimilor 11 ani.

41 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a urcat joi peste 35 dolari pe baril

Preţul petrolului a urcat joi peste 35 dolari pe baril

Stocurile de petrol au crescut în SUA cu 20% din septembrie, pe măsură ce problemele economice au afectat cererea celui mai mare consumator de combustibil la nivel mondial. Declinul cererii a generat, în plus, scăderea preţului ţiţeiului de la maximul de 147 dolari/baril, atins în iulie 2008.

Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu termen de livrare în martie, a crescut cu 53 de cenţi, la 35,15 dolari/baril, până la ora 9:00 GMT. Cotaţiile prevăzute în contractele pentru livrările din aprilie au urcat cu 63 de cenţi, la 38,05 dolari/baril.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, cu livrare în aprilie, a avansat cu 97 de cenţi, la 40,52 dolari/baril.

Perspectiva economiei globale continuă să apară sumbră. Guvernatorul băncii centrale a Japoniei anticipează o evoluţie slabă a economiei nipone în primul semestru al 2009.

În SUA, unde persistă problemele de pe piaţa muncii, cea imobiliară şi a creditului, banca centrală a estimat că economia se va comprima cu 0,5%-1,3% în acest an.

O serie de analişti intervievaţi de Reuters preconizează, înaintea publicării datelor Administraţiei pentru Informaţie în domeniul Energiei (EIA), că stocurile de ţiţei din SUA au crescut săptămâna trecută cu trei milioane barili pe zi, cel mai mare ritm din mai 1998.

Institutul American pentru Petrol (IAP) a anunţat, miercuri, că stocurile de ţiţei au avansat săptămâna trecută 1,6 milioane barili.

Raportul EIA este considerat ca mai precis decât ce al IAP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici