Preţul petrolului atinge un nou record

Preţul petrolului a crescut, vineri, cu peste patru dolari, la 146 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor geopolitice şi temerilor privind securitatea exporturilor din Iran şi Nigeria şi o eventuală scădere a producţiei în Brazilia.

22 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului atinge un nou record

Preţul petrolului atinge un nou record (Imagine: Mediafax/AFP)

Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane a urcat cu 4,17 dolari, la 145,82 dolari pe baril până la 10:56 GMT, după ce a atins, tot vineri, un nou record istoric, 145,98 dolari pe baril. Maximul precedent, de 145,85 dolari pe baril, a fost stabilit la finele săptămânii trecute.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a avansat cu 4,25 dolari până la aceeaşi oră, la nivelul de 146,28 dolari pe baril.

În şedinţa de joi, barilul a înregistrat o creştere de 5,6 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Iran şi Occident, care vizează programul nuclear controversat al Iranului.

Astfel, cotaţiile ţiţeiului la bursele de mărfuri au urcat cu aproape zece dolari în sesiunile de joi şi vineri.

Preţul petrolului a urcat cu circa 50% faţă de cotaţiile de la începutul acestui an şi este de peste două ori mai mare comparativ cu nivelul de la jumătatea anului 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici