Preţul petrolului Brent a atins maximul ultimelor nouă luni, depăşind 118 dolari pe baril

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în creştere de patru săptămâni, iar vineri a atins maximul ultimelor nouă luni, de peste 118 dolari pe baril, impulsionat de date peste aşteptări privind economia Chinei, al doilea mare consumator de ţiţei la nivel mondial.

207 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului Brent a atins maximul ultimelor nouă luni, depăşind 118 dolari pe baril

Preţul petrolului Brent a atins maximul ultimelor nouă luni, depăşind 118 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petrolul Brent cu livrare în martie este tranzacţionat în creştere cu 1,17 dolari, la 118,41 dolari pe baril. Volumul tranzacţiilor este cu 29% peste media ultimelor 100 de zile, potrivit Bloomberg.

Cotaţia petrolului destinat pieţei americane este în urcare cu 9%, la 95,92 dolari pe baril, pe piaţa electronică. Volumul tranzacţiilor este cu 64% peste media ultimelor 100 de zile.

Exporturile Chinei au crescut cu 25% în ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile de petrol au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

"Datele din China sunt bune. Economia chineză pare să fie mult mai solidă decât ne-am aşteptat, generând un risc clar de creştere a preţului petrolului", a declarat Nic Brown, director la Natixis în Londra, care anticipează un preţ mediu al petrolului Brent de 107,4 dolari pe baril în acest an.

Potrivit băncii Goldman Sachs, raportul dintre oferta şi cererea de petrol va fi strâns în primul trimestru, fiind posibilă o creştere a cotaţiilor peste nivelul anticipat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici