Preţul petrolului scade înainte de o potenţială majorare a dobânzii în SUA

Preţul petrolului a scăzut cu peste 2 dolari joi, investitorii concentrându-se pe perspectiva unei majorări importante a ratei de dobândă în SUA la sfârşitul acestei luni, care ar putea opri inflaţia, dar în acelaşi timp ar putea afecta cererea de petrol, scrie Reuters.

666 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului scade înainte de o potenţială majorare a dobânzii în SUA

Contractele futures ale petrolului Brent pentru luna septembrie au scăzut cu 1,23 dolari, la 98,34 dolari pe baril, după ce au pierdut peste 2 dolari în timpul şedinţei şi sunt pe cale să termine pentru a treia oară la rând sub 100 de dolari.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate pentru livrare în august a fost la 94,89 dolari pe baril, în scădere cu 1,41 dolari, reducând pierderile după ce a scăzut cu peste 2 dolari.

Preţul petrolului a scăzut în ultimele două săptămâni din cauza temerilor legate de recesiune, în ciuda scăderii exporturilor de ţiţei şi produse rafinate din Rusia, pe fondul sancţiunilor occidentale şi a întreruperii aprovizionării în Libia.

"În mod clar, accentul se pune acum pe partea de cerere a ecuaţiei petrolului. Raportul săptămânal de ieri al EIA (Administraţia americană pentru informaţii în domeniul energiei) a arătat acumulări considerabile în stocurile de produse", a declarat Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates.

"Daunele colaterale ale temerilor crescânde legate de inflaţie sunt reprezentate de dolarul puternic, care, de asemenea, afectază negativ preţul petrolului. Interesant este că pieţele fizice sunt încă puternice, dar schimbarea sentimentului investitorilor financiari este în prezent forţa motrice dominantă."

Rezerva Federală a SUA este văzută intensificând lupta cu inflaţia aflată la maximul a 40 de ani cu o majorare supradimensionată a ratei de 100 de puncte de bază în această lună, după ce un raport sumbru privind inflaţia a arătat o accelerare a presiunilor asupra preţurilor. Reuniunea de politică monetară a Fed este programată pentru 26-27 iulie.

Se aşteaptă ca majorarea ratei Fed să urmeze o mişcare surpriză similară a Băncii Canadei, miercuri.

Investitorii s-au îndreptat, de asemenea, către dolar, considerat adesea un activ de refugiu sigur. Indicele dolarului a atins miercuri un maxim al ultimilor 20 de ani, ceea ce face ca achiziţiile de petrol să fie mai scumpe pentru cumpărătorii din afara SUA.

În Europa, semnalele au fost, de asemenea, pesimiste pentru cerere, Comisia Europeană reducând prognoza de creştere economică şi ridicând rata aşteptată a inflaţiei la 7,6%.

Îngrijorările legate de restricţiile COVID-19 în mai multe oraşe chinezeşti pentru a ţine în frâu noile cazuri de subvarietate foarte infecţioasă au ţinut, de asemenea, în frâu preţurile petrolului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va zbura vineri în Arabia Saudită, unde va participa la un summit al aliaţilor din Golf şi le va cere acestora să pompeze mai mult petrol.

Cu toate acestea, capacitatea de rezervă la Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol este tot mai redusă, majoritatea producătorilor pompând la capacitate maximă, şi nu este clar cât de mult mai poate aduce Arabia Saudită în plus pe piaţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici