Prețurile alimentelor de bază, fără cele de sezon, au crescut sub pragul asociat majorării TVA. Bogdan Chirițoiu: „Companiile se luptă să își păstreze clienții”

Publicat: 16 09. 2025, 17:49

Majorarea TVA a fost absorbită parțial de comercianți, pentru a putea oferi clienților prețuri atractive, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pornind de la analiza dată publicității marți.

Analiza a fost realizată pe baza datelor transmise de principalii șase retaileri: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi și Selgros și include bunurile alimentare de bază aflate sub incidența Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 si OUG 5/2024). Acestea stabilesc măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 46 de grupe de alimente de bază și sunt valabile până la data de 30 septembrie 2025.

„Așa cum era de așteptat, prețurile produselor sezoniere au scăzut. În ceea ce privește prețurile celorlalte alimente din coșul zilnic de consum, am observat creșteri sub cele care rezultă din modificarea TVA, ceea ce înseamnă că marii retaileri și furnizorii lor au absorbit o parte din majorări, în luna august. Acest lucru arată că piața și concurența funcționează, întrucât companiile se luptă să își păstreze clienții, cu prețuri atractive. De altfel, prețurile alimentelor au crescut mai puțin decât prețurile produselor nealimentare sau serviciilor”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

„Creșterea prețurilor în România este rezultatul deficitului bugetar mare”

Potrivit analizei Consiliului Concurenței, produsele non-sezoniere care au înregistrat creșteri ale prețurilor mai mari decât majorarea TVA sunt următoarele: carne tocată (+4,93%), drojdie (+3,11%), iaurt (+2,75%), pâine (+2,78%), cozonac (+18,40%), ouă (+1,85%), smântână (+4,35%), zahăr (+5,45%) și unt (+4,03%).

În același timp, au fost observate scăderi ale prețului la raft pentru următoarele categorii de bunuri: pulpă de porc cu os (-2,52%), pulpă de porc fără os (-2,03%), spată de porc (-2,19%), margarină (-3,77%), usturoi (-3,51%), făină (-1,9%), fasole (-0,69%), bulion (-0,14%) și orez (-0,09%).

Bunurile sezoniere (legume și fructe) au înregistrat evoluții mai pronunțate, după cum era de așteptat. Astfel, prețurile au scăzut pentru prune (-61,34%), pepene (-46,17%), struguri (-41,38%), ardei Bianca (-31,92%), ardei Kapia (-22.01%), cartofi (-30,75%), ceapă (-32,74%), dar au crescut la castraveți (22,03%), mere Golden (21,98%) și mere roșii (22,25%).

Per ansamblu, prețurile alimentelor din coșul de consum, care include atât produsele sezoniere, cât și non-sezoniere au scăzut, în medie, cu 4,18%, în luna august față de iunie, în special datorită fructelor și legumelor de vară, al căror preț a scăzut semnificativ.

„Noi vom monitoriza în continuare prețurile alimentelor de bază, care sunt influențate, pe lângă creșterea TVA, și de alți factori cum sunt prețurile carburanților și energiei electrice. Dincolo de acest vârf al inflației, creșterea prețurilor în România este rezultatul deficitului bugetar mare, iar pentru a asigura stabilitatea prețurilor trebuie să respectăm calendarul reducerii acestuia”, a adăugat președintele autorității de concurență.

Prețul mediu al produselor de bază, în marile lanțuri de magazine, în luna august, comparativ cu luna iunie 2025:

  • Ardei Bianca: -31,92%
  • Ardei Kapia: -22,01%
  • Aripi pui: 1,36%
  • Carne porc lucru: 0,44%
  • Cartofi: -30,75%
  • Castraveți: 22,03%
  • Ceapă: -32,74%
  • Făină: -1,90%
  • Fasole: -0,69%
  • Iaurt: 2,75%
  • Lapte: 1,73%
  • Mere Golden: 21,98%
  • Mere roșii: 22,25%
  • Morcovi: -9,29%
  • Pâine: 2,78%
  • Pepene: -46,17%
  • Prune: -61,34%
  • Pui întreg: 1,07%
  • Pulpă porc cu os: -2,52%
  • Pulpă porc fără os: -2,03%
  • Pulpe întregi cu os: 1,72%
  • Roșii: -3,96%
  • Spată de porc: -2,19%
  • Struguri: -41,38%
  • Tacâmuri de pui: 1,45%
  • Telemea: 1,37%
  • Ulei: 1,11%
  • Bulion: -0,14%
  • Carne tocată: 4,93%
  • Cozonac: 18,40%
  • Drojdie: 3,11%
  • Mălai: 0,41%
  • Margarină: -3,77%
  • Orez: -0,09%
  • Ouă: 1,85%
  • Pere: -1,04%
  • Smântână: 4,35%
  • Usturoi: -3,51%
  • Zahăr: 5,45%
  • Magiun: 1,47%
  • Unt: 4,03%