Preţurile au urcat la un nivel record în toată Europa după ce fluxurile de gaze ruseşti s-au oprit

Preţurile europene la gaz au atins un nou record marţi, după ce livrările de gaze ruseşti către Germania prin intermediul conductei Yamal şi-au inversat direcţia, o mişcare despre care Kremlinul a spus că nu are un fundal politic, anunţă Reuters.

3287 afișări
Imaginea articolului Preţurile au urcat la un nivel record în toată Europa după ce fluxurile de gaze ruseşti s-au oprit

Fluxurile de gaze spre vest prin conducta Yamal-Europa au scăzut începând de sâmbătă şi, după ce s-au oprit, marţi dimineaţă, şi-au inversat direcţia, au arătat datele operatorului german de reţea Gascade.

Nivelurile fluxurilor şi direcţia acestora prin Yamal, care sunt gestionate în funcţie de solicitările clienţilor, au alternat între direcţia est - ceea ce înseamnă transportul de gaze din Germania către Polonia - şi direcţia vest timp de aproximativ o săptămână în cursul lunii noiembrie.

Unii politicieni occidentali şi experţi din industrie au acuzat Rusia că limitează livrările de gaze către Europa pe fondul tensiunilor politice legate de Ucraina, precum şi a întârzierilor în certificarea conductei Nord Stream 2.

Rusia neagă orice legătură.

"Nu există absolut nicio legătură (cu Nord Stream 2), aceasta este o situaţie pur comercială", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă telefonică, întrebat despre posibilele legături între fluxurile Yamal şi Nord Stream 2.

Traderii au declarat că inversarea fluxului de gaze se suprapun cu o serie de factori care afectează piaţa gazelor, cum ar fi cererea puternică din partea centralelor electrice, în condiţiile în care centrale nucleare franceze sunt închise, şi în condiţiile în care temperaturile mai scăzute cresc cererea de gaze pentru încălzire.

Preţul de referinţă european a crescut cu aproape 10%, atingând un nivel record de 162,00 euro/MWh.

Gazprom a rezervat capacităţi suplimentare la licitaţii pentru livrarea prin Ucraina şi către Germania pe ruta Yamal. Pentru marţi compania rusă nu a rezervat capacităţi pentru export prin Yamal.

Purtătorul de cuvânt al RWE, care, împreună cu Uniper, se numără printre principalii cumpărători de gaz ai Gazprom în Germania, a declarat că îşi respectă obligaţiile. Uniper a refuzat să comenteze.

Gascade a declarat marţi că transporta gaze în conformitate cu cererile primite. "În funcţie de situaţie, primim solicitări pentru transport într-o direcţie sau alta, acesta fiind motivul schimbării direcţiei de curgere".

Se aşteaptă ca fluxurile Yamal să rămână inversate la punctul de măsurare Mallnow de la graniţa germano-poloneză, la un volum orar de peste 1.250.000 de kilowaţi oră (kWh/h) pentru restul zilei de marţi, arată datele de la Gascade.

Radoslaw Kazimierski, purtătorul de cuvânt al monopolului polonez de gaze PGNiG a declarat marţi că firma este aprovizionată de Gazprom în totalitate. "În ceea ce priveşte inversarea, se întâmplă într-adevăr, dar nu pot confirma dacă gazul care se întoarce din Germania merge la PGNiG", a spus el, invocând confidenţialitatea comercială.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Luni, când fluxurile se îndreptau spre vest în volume reduse, a declarat că răspunde solicitărilor clienţilor şi îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici