Preţurile de consum au coborât în luna august cu 0,09%

Preţurile de consum au coborât în luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua lună cu dezinflaţie după 1989, astfel că inflaţia anuală a ajuns la 8,02%, evoluţia fiind influenţată de ieftinirea serviciilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

15 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum au coborât în luna august cu 0,09%

Preţurile de consum au coborât în luna august cu 0,09%

Prima rată negativă a inflaţiei, după 1989, a fost înregistrată în august 2006, când preţurile au coborât cu 0,07%, determinantul fiind, la acel moment, scăderea preţurilor la alimente.

În august 2008, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,2%, preţurile celor nealimentare au stagnat, comparativ cu iulie, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,9%, se arată într-un comunicat al INS.

În grupa serviciilor, cele mai importante scăderi, de 3,92%, au fost înregistrate de telefonie, ieftiniri mai fiind înregistrate şi la transportul aerian, de 1,56%, însă ponderea acestora este redusă în indicele preţurilor de consum.

Din grupa alimentelor, pâinea s-a scumpit cu 0,27%, legumele şi conservele de legume cu 0,33%, în timp ce fructele şi conservele de fructe s-au ieftinit cu 3,47%.

Datele INS arată că în august preţurile la carne au urcat cu 0,23%, iar cele la lapte şi produse lactate cu 0,74%.

Cele mai importante scumpiri, de 6,2%, au fost înregistrate pentru ouă, se arată în comunicat.

La capitolul mărfuri nealimentare, combustibilii au înregistrat scăderi de preţuri de 0,77%, ieftiniri fiind consemnate şi pentru produsele cultural-sportive, de 0,25%.

Preţurile la energie electrică, gaze şi încălzire centrală s-au menţinut neschimbate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici