Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an, potrivit companiei imobiliare Cushman&Wakefield, care estimează o diminuare cu 30% a nivelurilor actuale, recomandând totodată pentru 2009 investiţiile în proprietăţi generatoare de chirii ridicate.

19 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu încă 30%

Potrivit Cushman, preţurile locuinţelor vechi au scăzut în perioada septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5-10%, de la începutul anului 2009 fiind înregistrată o diminuare a preţurilor cu 10% la nivelul întregii pieţe.

"În total vorbim de o scădere a preţurilor din septembrie 2008 până în prezent cu până la 35%. Din septembrie 2008 până acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vânzare şi oferite spre închiriere. În această conjunctură preţul de piaţă pe apartamente nu se mai poate forma, astfel încât există posibilitatea ca acesta să scadă cu încă 30% de-a lungul acestui an. Astfel, se poate ajunge la o scădere de 65% la finalul 2009", a declarat, într-un comunicat, directorul departamentului de evaluare al companiei, Dan Ionaşcu.

Majoritatea construcţiilor rezidenţiale au intrat în "conservare", iar toate proiectele neîncepute, aflate în stadiu de proiect sau de obţinere a aprobărilor sunt oferite spre vânzare.

"Aceste proiecte care se aflau în stadiu de planificare şi organizare şi la care construcţia nu a fost încă demarată reprezintă 70% din totalul proiectelor noi, la care s-au început lucrările după 2006", se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, analiştii Cushman apreciază că micii investitori, care au achiziţionat o mare parte din locuinţele în construcţie în ultimii doi ani, vor traversa cu bine criza de pe piaţă, deoarece doar 15% din cei care au contractat credite bancare vor avea probleme în această perioadă din cauza imposibilităţii rambursării fondurilor.

În acelaşi timp, nu sunt foarte mulţi mici investitori care au contractat credite bancare şi de aceea nu vor fi atât de afectaţi de ce se întâmplă pe piaţă, aceştia oferind apartamentele spre închiriere la preţuri modice.

Tot în segmentul rezidenţial, cele mai avantajate vor fi oraşele în care şomajul este foarte scăzut, respectiv cele care se bucură de interes din partea investitorilor, precum Bucureşti, Constanţa, Cluj Napoca şi Braşov.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici