Preţurile locuinţelor din Bucureşti: Site-urile de imobiliare indică evoluţii diferite în februarie-martie

Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au scăzut semnificativ în primul trimestru faţă de primele trei luni din 2010, însă datele raportate pentru martie comparativ cu februarie de două site-uri de anunţuri imobiliare diferă, unele indicând o scădere de 1-5%, altele o creştere uşoară.

233 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor din Bucureşti: Site-urile de imobiliare indică evoluţii diferite în februarie-martie

Preţurile locuinţelor din Bucureşti: Site-urile de imobiliare indică evoluţii diferite în februarie-martie (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui raport realizat de AnunturiParticulari.ro, plafonul limitat al programului Prima Casa 3 a pus presiune asupra preţurilor cerute de proprietari pentru vânzarea locuinţelor, care au scăzut în martie cu 1-5% faţă de februarie, iar numărul ofertelor a crescut în acest interval.

"Plafonul limitat al programului Prima Casă 3 a făcut ca persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe să se precipite şi, teoretic, să pună presiune asupra preţurilor. În acest moment sunt bănci care au terminat plafonul alocat şi sunt blocate sute de dosare depuse de clienţi. Anunţul privind lansarea programului Prima Casă 4, în condiţii cel puţin la fel de avantajoase, a dus la relaxarea lucrurilor şi la liniştirea pieţei", se arată în raport.

Autorii raportului notează că în acest moment se poate vorbi de un interes crescut pentru achiziţia de locuinţe, dar care nu a dus la o creştere a preţurilor, ci dimpotrivă.

În luna martie o garsonieră a fost cotată la un preţ mediu de 37.902 euro, cu 1% mai scăzut decât în luna precedentă şi cu 12% faţă de perioada similară din 2010. Apartamentele cu 2 camere se găsesc pe piaţă cu un preţ mediu de 58.815 euro, mai mic cu 2% faţă de februarie 2011 şi cu 14% comparativ cu intervalul similar al anului precedent.

Preţul mediu al apartamentelor de 3 camere scăzut cu 3% faţă de luna februarie a acestui an, la 81.365 Euro. Raportat la martie 2010, preţul este mai mic cu 12%.

Pentru apartamentele de patru camere, preţul mediu a scăzut cu 5% în martie faţă de februarie 2011, la circa 101.000 euro. Faţă de martie 2010, acelaşi apartament este mai ieftin cu 15% în medie.

Conform AnunturiParticulari.ro, numărul ofertelor din luna martie este în creştere. Astfel, în 2011 s-au scos pe piaţă 1.797 de apartamente în ianuarie, 1.828 în februarie şi 2.251 în martie.

"Dacă Prima Casă se schimbă, şi se extinde eligibilitatea accesării programului către persoanele care deţin deja o locuinţă, atunci se vor dinamiza şi alte segmente de piaţă amorţite de criză. Vom asista la o relansare puternică a tranzacţiilor, creşterea fiind dată de numărul mare de persoane care vor accesa programul pentru un upgrade, de la garsonieră la 2 camere, şi de la 2 camere la 3.
În plus, se manifestă deja în economie un sentiment de optimism care va duce implicit la o efervescenţă şi pe piaţa imobiliară", susţin autorii raportului.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agentie.NET şi monitorizează anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe internet.

Statistica Anunturiparticulari.ro este valabilă doar pentru oraşul Bucureşti.

Imobiliare.ro indică o creştere a preţurilor

Pe de altă parte, valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna martie, de 1.043 euro/mp util, este cu 0,9% mai ridicată decât cea înregistrată în februarie. Indicele calculat de portalul imobiliar a evoluat diferit la nivelul principalelor oraşe din ţară. Astfel, au fost înregistrate creşteri uşoare în Braşov şi Bucureşti, scăderi timide de preţ la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Ploieşti.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.211 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 13,9% mai mici.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, înregistrând, pentru a treia lună consecutiv, o creştere.

"Preţurile au evoluat timid dar diferit în cele şapte oraşe pe care le analizăm, oscilând între -2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregistrat la Ploieşti şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare, va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială întreţinut în bună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar şi de lărgirea adresabilităţii Programului Prima Casă", a declarat într-un comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele şapte zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

MagazinulDeCase.ro: preţurile locuinţelor din Bucureşti au scăzut

Potrivit unei analize realizate de MagazinulDeCase.ro, proprietarii locuinţelor din Bucureşti au scăzut preţurile cu până la 17% în primul trimestru al anului 2011.

Astfel, pe segmentul garsonierelor, preţurile cerute de proprietari au înregistrat scăderi medii de 15% în primul trimestru din 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 35.700 euro la 30.240 euro.

Pe segmentul apartamentelor cu 2 camere, preţul mediu înregistrat în primele trei luni din 2011 a fost de 51.870 euro, ceea ce indică o scădere de aproximativ 17% comparativ aceeaşi perioadă din 2010. Acelaşi procent de scădere a fost înregistrat şi pe segmentul apartamentelor cu trei camere, unde preţul mediu a scăzut de la 86.240 de euro în 2010 la 71.250 euro în anul 2011.

MagazinulDeCase.ro a fost achiziţionat în 2010 de către Sanoma Digital, companie subsidiară a grupului Sanoma Magazines International.

Noul program "Prima Casă", în care garanţia aferentă creditelor contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt împărţite între stat şi bancă, va începe după Sărbătorile de Paşte, în următoarele două săptămâni urmând să fie aprobate şi normele de aplicare, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Guvernul a decis săptămâna trecută ca garanţia statului la creditele contractate prin acest program să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici