Preţurile producţiei industriale au crescut în ianuarie cu 1% faţă de decembrie

Preţurile producţiei industriale, pe total piaţa internă şi externă, s-au majorat în ianuarie cu 1% comparativ cu decembrie şi cu 3,3% faţă de luna corespunzătoare din anul 2009, pe fondul creşterilor din majoritatea sectoarelor de activitate, potrivit datelor INS.

15 afișări
Imaginea articolului Preţurile producţiei industriale au crescut în ianuarie cu 1% faţă de decembrie

Preţurile producţiei industriale au crescut în ianuarie cu 1% faţă de decembrie (Imagine: Mediafax Foto)

După destinaţie, în ianuarie, faţă de decembrie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă, cât şi cele pentru piaţa externă au consemnat avansuri cu 1,2%, respectiv 0,3%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe secţiuni, creşteri de preţuri s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%), în industria prelucrătoare (+0,9%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,3%). Preţurile produselor din industria extractivă au scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, au avut loc scumpiri la produsele din industria energetică (+3,2%) şi produsele din industria bunurilor de uz curent (+0,6%). În industria bunurilor intermediare, respectiv industria bunurilor de folosinţă îndelungată, s-au înregistrat scăderi de preţuri cu 0,3%. Preţurile produselor din industria bunurilor de capital s-au situat aproximativ la acelaşi nivel cu cele din luna precedentă.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în ianuarie anul acesta, preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi externă au înregistrat o creştere cu 3,3%.

Pe sectoare de activitate, majorări de preţuri se remarcă la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+9,6%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,2%), industria prelucrătoare (+3,1%). În industria extractivă se constată scăderi de preţ cu 1%.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri s-au operat la produsele din industria energetică (+12,0%), industria bunurilor de uz curent (+6,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,5%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (-0,1%), respectiv cele din industria bunurilor intermediare (-5,4%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici