Preţurile producţiei industriale au urcat cu 16,8%

Preţurile producţiei industriale au crescut în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2007, cu 16,8%, cel mai dinamic sector fiind industria prelucrătoare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

11 afișări
Imaginea articolului Preţurile producţiei industriale au urcat cu 16,8%

Preţurile producţiei industriale au urcat cu 16,8% (Imagine: Mediafax Foto)

Avansul preţurilor producţiei industriale se referă atât la piaţa internă, cât şi la piaţa externă, se arată într-un comunicat al INS.

În industria prelucrătoare majorările au fost de 19,6%, iar creşteri de preţuri sub medie au fost consemnate în industria extractivă (11%) şi energie electrică şi termică, gaze şi apă (3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele industriei energetice (18,3%), industriei bunurilor de uz curent (17,3%) şi industriei bunurilor intermediare (16,9%).

Majorări sub nivelul înregistrat pe total au fost constatate la produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (11,5%) şi industria bunurilor de capital (10,5%).

Comparativ cu luna aprilie, preţurile producţiei industriale pe total, piaţa internă şi piaţa externă, au urcat cu 1,7%.

Pe sectoare de activitate preţurile produselor din industria prelucrătoare au înregistrat o creştere cu 2,2%, iar cele la energie electrică şi termică, gaze şi apă un avans de 0,1%.

În acelaşi timp, preţurile produselor din industria extractivă au coborât cu 1,4%.

Pe marile grupe industriale, creşteri peste medie au avut produsele din industria bunurilor intermediare (2,3%) şi industria energetică (2%).

Majorări inferioare mediei au fost consemnate la produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1%), industria bunurilor de uz curent (0,9%) şi industria bunurilor de capital (0,8%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici