Primarul Londrei: Euro este un proiect catastrofal, care în cele din urmă va exploda

Zona euro este un proiect catastrofal, care aduce beneficii Germaniei, în timp ce pentru statele de la periferia uniunii monetare generează probleme, iar în cele din urmă moneda comună "va exploda", a afirmat primarul Londrei, Boris Johnson, într-un discurs privind situaţia Europei.

869 afișări
Imaginea articolului Primarul Londrei: Euro este un proiect catastrofal, care în cele din urmă va exploda

Primarul Londrei: Euro este un proiect catastrofal, care în cele din urmă va exploda (Imagine: Shutterstock)

"Exact cum s-a anticipat, politica monetară comună a devenit un motor letal, care simultan catapultează bunurile germane în regiune şi adânceşte problemele ţărilor de la periferia uniunii monetare, ale căror costuri cu forţa de muncă le împiedică să devină competitive", a spus Johnson, citat de cotidianul The Guardian.

Primarul Londrei a afirmat că se aştepta ca Grecia să fi părăsit zona euro până în prezent, dar în cele din urmă, dupã ce va mai produce o perioadă probleme unor regiuni din Europa, zona euro "va exploda".

"Am crezut că uzo (băutură specifică Greciei, n.r.) va fi mai ieftină de Crăciun", a spus Johnson, referitor la ieşirea statului elen din uniunea monetară.

În opinia acestuia, zona euro "va şchiopăta" în continuare, cu rate "sclerotice" de creştere economică, cauzând probleme în unele regiuni din Europa. În cele din urmă "va exploda", a spus el.

Primarul Londrei a criticat şi politica foarte exigentă a Germaniei privind respectarea angajamentelor de către Grecia.

"Multe din funcţiile guvernului de la Atena par să fi fost preluate de cancelarul german Angela Merkel. Nu prea este soluţia pe termen lung la care sperau grecii în 1944", a spus el.

Johnson a atacat şi integrarea fiscală şi politică mai puternică din Europa ca fiind "nedemocratică" şi "probabil imorală".

"Acesta este un continent unde nu a existat o conştiinţă politică europeană unică sau o percepţie a unei identităţi comune încă din timpurile Imperiului Roman", a adãugat el.

În pofida acestor aspecte, primarul Londrei consideră că Marea Britanie ar trebui să rămână în cadrul UE, însă într-o relaţie mai puţin strânsă cu Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici