Primul aviz formal pentru România în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

OCDE a aprobat, în cursul acestei săptămâni, primul Aviz formal în cadrul unui comitet sectorial, în procesul de aderare a României la organizaţie, a anunţat joi Ministerul Finanţelor.

246 afișări
Imaginea articolului Primul aviz formal pentru România în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

Ministerul Finanţelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalţilor Funcţionari pentru Buget, obţine primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE, a anunţat, printr-un comunicat, ministerul.

România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget în 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şi de Ioana Burlă, director general.

„Suntem pe deplin implicaţi în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate şi suntem dornici să colaborăm cu experţii OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici şi practici OCDE”, a declarat secretarul de stat, în debutul evaluării.

Prezentarea delegaţiei MF, în cadrul evaluării Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, a vizat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile şi practicile OCDE în domeniul guvernanţei bugetare.

„Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:
i) eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
ii) capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
iii) acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate;
iv) supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor”, transmite Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor îndeplineşte rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) şi pentru Comitetul Înalţilor Funcţionari pentru Buget (SBO).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici