Principala problemă a Nabucco - lipsa unui angajament din partea furnizorilor - expert

"Euforia" stârnită în iulie de semnarea acordului pentru proiectul Nabucco ar putea fi "prematură", iar UE este departe de reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia, principala problemă fiind lipsa unui angajament din partea furnizorilor de gaze, consideră un expert în securitate energetică.

23 afișări
Imaginea articolului Principala problemă a Nabucco - lipsa unui angajament din partea furnizorilor - expert

Principala problemă a Nabucco - lipsa unui angajament din partea furnizorilor - expert

Aprecierile îi aparţin lui Alexandros Petersen, director asociat la Centrul pentru Energie Eurasia de pe lângă Consiliul Atlanticului şi beneficiar al unei burse "Dinu Patriciu".

Într-un editorial pentru The Wall Street Journal (WSJ), Petersen subliniază că, în pofida progreselor realizate de cele 5 state implicate - România, Turcia, Ungaria, Bulgaria şi Austria - către realizarea proiectului Nabucco, care au culminat în luna iulie cu semnarea acordului interguvernamental, niciun exportator de gaze naturale din regiunea Caspică sau din Asia Centrală nu şi-a asumat un angajament ferm de furnizare către consorţiul Nabucco.

Înainte de semnarea acordului interguvernamental, pe 13 iulie, la Ankara, Azerbaijanul, considerat unul dintre principalii furnizori ai Nabucco, a încheiat un contract de export cu grupul rus Gazprom, aminteşte Petersen.

Oficial, cei 500 milioane de metri cubi de gaze naturale care urmează să fie furnizaţi anual de Azerbaijan Rusiei în baza acestui contract sunt destinaţi consumului intern, însă Gazprom poate revinde gazul Europei la preţuri "umflate", iar acordul are mai degrabă rolul de a "atrage atenţia Vestului", ţinând cont de volumul redus de gaze, notează expertul în securitate energetică.

"Contractul dintre Azerbaijan şi Gazprom reprezintă, practic, un avertisment către Europa. Baku transmite Bruxellesului că ar putea face afaceri mai avantajoase cu Moscova, dacă Europa nu acţionează mai prompt", se arată în editorialul WSJ.

Astfel, principala problemă a Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru proiectul Nabucco este că nu deţine exclusivitate în rândul exportatorilor vizaţi. Pe lângă Rusia, gazele din regiunea Caspică şi Asia Centrală au trezit interesul Chinei, Indiei şi chiar al Iranului - el însuşi un exportator important de resurse.

Proiectul Nabucco, proiectat să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa, este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Construcţia Nabucco este programată să înceapă anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici