Procesatorii au colectat cu 3,1% mai mult lapte de vacă în primul semestru

Cantitatea de lapte de vacă colectată de fabricile de procesare în primul semestru de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 582.044 de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

29 afișări
Imaginea articolului Procesatorii au colectat cu 3,1% mai mult lapte de vacă în primul semestru

Procesatorii au colectat cu 3,1% mai mult lapte de vacă în primul semestru (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, au fost înregistrate creşteri la toate categoriile de produse procesate din lapte.

Cea mai importantă majorare a fost pe segmentul de iaurt şi alte tipuri de lapte acidulat (10,1%). Producţia de smântână de consum a crescut cu 6,3%, iar cea de brânzeturi cu 5,5%, majorarea pe această categorie fiind determinată în special de evoluţia ascendentă a producţiei de brânză din lapte de vacă, care deţine o pondere de 92,3% din producţia totală de brânzeturi din aceeaşi perioadă.

Cantitatea de lapte de consum a crescut cu 4,7%, iar cea de unt cu 3,3%, faţă de primul semestru de anul trecut.

Evoluţia din luna iunie a cantităţii de lapte colectat este pozitivă comparativ cu luna precedentă, dar şi cu luna iunie din 2007.

Astfel, în iunie au fost colectate 119.257 de tone de lapte de vacă, în creştere cu 1,3% faţă de luna precedentă şi cu 7,1% mai mult decât în luna iunie a anului trecut.

În ceea ce priveşte producţia de lactate, în luna iunie aceasta a înregistrat creşteri semnificative comparativ cu iunie a anului trecut, dar scăderi la majoritatea categoriilor în comparaţie cu luna precedentă din acest an.

Astfel, laptele de consum a crescut cu 19,2% în iunie 2008, faţă de luna corespunzătoare din 2007, cea de smântână cu 13,6%, iar cantitatea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 5,7%. O evoluţie ascendentă au avut şi categoriile unt (+0,6%) şi brânzeturi (+2,3%).

Comparativ cu luna mai 2008, au fost înregistrate scăderi ale producţiei de lactate, singurul segment cu evoluţie pozitivă fiind untul, cu un plus de 2,4%.

Cantitatea de lapte acidulat a scăzut în iunie, comparativ cu mai, cu 14,6%, în timp ce laptele de consum şi smântâna au înregistrat scăderi de 10,3%, respectiv 6,3%. Producţia de brânzeturi a înregistrat de asemenea un declin, de 6,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici