Procuratura din Grecia va analiza o controversată listă a evazioniştilor cu conturi în Elveţia

Procuratura din Grecia va analiza o controversată listă a evazioniştilor fiscali cu conturi în Elveţia, pe care figurează peste 2.000 de persoane, potrivit televiziunii elene Net.

173 afișări
Imaginea articolului Procuratura din Grecia va analiza o controversată listă a evazioniştilor cu conturi în Elveţia

Procuratura din Grecia va analiza o controversată listă a evazioniştilor cu conturi în Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, a declarat că departamentul de relaţii financiare internaţionale a primit lista de la Ministerul de Finanţe din Franţa, iar datele vor fi trimise direct procuraturii financiare.

Agenţia de presă Athens News Agency a relatat că trei oficiali eleni s-au deplasat la Paris pentru a obţine această listă.

Documentul controversat conţine numele a peste 2.000 de persoae cu conturi la divizia băncii britanice HSBC din Elveţia şi în ultimele luni a fost obiectul unor dezbateri aprinse în Grecia.

Iniţial, justiţia franceză a confiscat datele de la domiciliul unui fost angajat al HSBC din Elveţia. Lista a fost trimisă Greciei în 2010, de către actualul director general al FMI, Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei.

Autorităţile elene au susţinut atunci că datele au fost obţinute ilegal şi nu pot fi folosite în lupta de combatere a evaziunii fiscale, problemă cronică a ţării.

În urma nemulţumirii publice din Grecia, guvernul a decis să procure aceaste date, dar autorităţile au susţinut apoi că au pierdut lista şi i-au cerut lui Stournaras să o ceară din nou Franţei.

La începutul lunii noiembrie, jurnalistul elen Costas Vaxemanis, care a publicat numele care figurează pe listă, a fost judecat pentru violarea datelor personale, dar a fost achitat.

Jurnalistul a fost susţinut în Grecia şi străinătate de numeroase organizaţii neguvernamentale, pentru protejarea drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Procuratura din Atena a făcut apel la începutul lunii decembrie, împotriva achitării jurnalistului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici