Producţia de energie electrică a scăzut în România, iar importurile au înregistrat creşteri. Energia verde, creştere modestă

  • În 2020, efectele pandemiei de coronavirus s-au simţit în toate domeniile şi industriile.
  • Consumul total de energie electrică în România a scăzut, dar importurile au crescut.
  • Energia verde a înregistrat o creştere de doar 2,1% anul trecut.
3484 afișări
Imaginea articolului Producţia de energie electrică a scăzut în România, iar importurile au înregistrat creşteri. Energia verde, creştere modestă

Producţia de energie electrică a scăzut în România, iar importurile au înregistrat creşteri. Energia verde, creştere modestă

"Analizând evoluţia componentelor balanţei energetice, în perioada ianuarie – decembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, consumul intern net1 a scăzut cu 3,1% iar producţia netă de energie cu 5,4%", se arată în datele Transelectrica.

Importurile de energie electrică în 2020

Importurile au crescut: Serbia (82%, +441 GWh), Ungaria (11%,  +215 GWh), Ucraina (39% +796 GWh), şi au scăzut pe relaţia cu Bulgaria (-18% -177 GWh).

Per total "Fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creştere de 23,1%".

Exporturile de energie electrică în 2020

Exporturile au scăzut: Serbia (-37%, -378 GWh) şi Ungaria (-27%, -56 GWh) şi au crescut cu Bulgaria (14%, +384 GWh) şi cu Ucraina (141%, +55 GWh).

Sursele de energie electrică

Potrivit datelor publicate de Transelectrica pentru intervalul ianuarie – decembrie 2020 se cea mai mare pondere (33,9%) a fost reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (29,1%), iar energia produsă din surse regenerabile şi nucleară au o pondere de aproximativ 17% şi respectiv 19,9%.

În structura mixului de producţie, în perioada ianuarie – decembrie 2020 comparativ cu perioada similară a anului 2019, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 15% şi a componentei hidro cu 1,7%. Aportul din surse regenerabile şi nuclear au cunoscut o creştere de 2,1% respectiv 2%, se precizează în raportul Transelectrica.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici