Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7%

Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7% ca serie brută şi cu 8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în octombrie avansul ajustat fiind de 0,5% faţă de luna precedentă şi de 3% comparativ cu octombrie 2013, potrivit INS.

156 afișări
Imaginea articolului Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7%

Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7% (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Creşterea din primele zece luni a fost susţinută de evoluţia industriei prelucrătoare (+8,4%) şi industriei extractive (+1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%.

"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,0%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,7%), industria extractivă (+8,2%) şi industria prelucrătoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive (6,3%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,5%) şi industriei prelucrătoare (0,2%). Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%.

Faţă de octombrie 2013 producţia industrială a fost mai mare cu 3,7% ca serie brută şi cu 3% ca serie ajustată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici