Producţia industrială şi-a revenit în septembrie

Producţia industrială a scăzut după primele nouă luni ale anului cu 8,5%, declinul fiind mai mic faţă de cel înregistrat în perioada ianuarie-august, pe fondul unei reveniri a producţiei în septembrie faţă de luna precedentă, când a urcat cu 21,3% în serie brută, potrivit datelor INS.

12 afișări
Imaginea articolului Producţia industrială şi-a revenit în septembrie

Producţia industrială şi-a revenit în septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

În primele opt luni, scăderea producţiei industriale a fost de 9,1% în serie brută.

În perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, scăderea producţiei industriale a fost determinată de reduceri înregistrate în industria extractivă (-11,8%) şi în industria prelucrătoare (-9,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,9%.

Calculată în serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială în primele nouă luni faţă de perioada similară din 2008, a scăzut cu 8,5% din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare şi în industria extractivă (ambele de -10,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la toate categoriile de bunuri, respectiv industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-16,1%), industria bunurilor intermediare (-13,6%), industria bunurilor de uz curent (-8,5%), industria bunurilor de capital (-6,4%) şi industria energetică (-1,0%).

Comparativ cu august, creşterea de 21,3% în serie brută a fost determinată de avansuri în toate cele trei sectoare industriale. Astfel, în industria prelucrătoare au fost creşteri de 25,4%, în industria extractivă de 2,5% şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat de 2,4%.

În serie ajustată, producţia din industrie a urcat cu 1,3% faţă de august, creştere datorată tuturor celor trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+2,3%), industria extractivă (+1,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,6%).

Faţă de septembrie anul trecut, producţia industrială în serie brută a scăzut cu 3,1%, determinată de scăderea industriei extractive cu 13,5% şi a industriei prelucrătoare cu 3,9%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 12,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici