Profitul net al Petrom s-a majorat cu 48%

Profitul net al Petrom a scăzut în trimestrul trei cu 5%, la 626 mil. lei (172 mil. euro), însă după primele nouă luni, câştigul, de 2,29 mld. lei (629 mil. euro), este cu 48% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, iar veniturile au crescut cu 62%, la 15,08 mld.lei (4,14 mld. euro).

22 afișări
Imaginea articolului Profitul net al Petrom s-a majorat cu 48%

Profitul net al Petrom s-a majorat cu 48% (Imagine: Mediafax Foto)

În intervalul ianuarie-septembrie, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 50%, de la 8,6 miliarde lei în primele nouă luni din 2007, la 13 miliarde lei (3,5 miliarde euro), potrivit raportului financiar al Petrom, remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru perioada iulie-septembrie compania a raportat o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei, în creştere cu 46% comparativ intervalul similar din 2007.

"În trimestrul trei am înregistrat din nou rezultate pozitive, în pofida mediului macroeconomic care a început să se deterioreze. Am continuat programul de investiţii menit să sporească eficienţa companiei, am menţinut producţia de ţiţei la nivelul la care a fost stabilizată în cursul anului trecut şi am înregistrat o creştere constantă la vânzările de produse petroliere. Ca urmare a provizionului înregistrat pentru rafinăria Arpechim, profitul operaţional si profitul net au fost mai scăzute faţă de trimestrul trei din 2007 şi trimestrul doi din 2008", a declarat, joi, într-un comunicat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operaţional (EBIT) a fost de 2,5 miliarde lei, cu 54% mai mare decât rezultatul afişat pentru perioada similară a anului precedent, în timp ce în trimestrul trei EBIT a înregistrat o scădere de 7%, la 643 milioane lei. Raportat la câştigul aferent trimestrului doi din 2008, EBIT a scăzut cu 23,2%.

Petrom a constituit în trimestrul al treilea un provizion de 559 milioane lei (circa 150 milioane euro), care reprezintă întreaga valoare contabilă netă a activelor rafinăriei Arpechim, unitatea având o rată de profitabilitate scăzută care nu este estimată să se îmbunătăţească pe termen mediu.

Investiţiile s-au majorat cu 95% , de la 2,3 miliarde lei la 4,6 miliarde lei.

În trimestrul trei, producţia totală de ţiţei şi gaze din România s-a diminuat cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 17,5 milioane bep la 17,1 milioane bep.

Producţia internă de ţiţei s-a ridicat la 1,1 milioane tone, nivel apropiat de cel din perioada similară a anului trecut, datorită îmbunătăţirii performanţelor de foraj, precum şi a programului de modernizare a sondelor.

Pe partea de gaze, producţia a scăzut cu 4%, de la 1,42 miliarde metri cubi la 1,37 miliarde metri cubi.

Astfel, în primele nouă luni, producţia totală de ţiţei şi gaze în România a fost de 51,89 milioane bep (baril echivalent petrol), cu 2% mai redusă decât în primele nouă luni din 2007, când a fost de 52,77 milioane bep.

În România, producţia de ţitei a Petrom SA a fost de 3,4 milioane tone, egală cu cea din primele nouă luni ale anului trecut. Stabilizarea producţiei de ţitei s-a realizat prin îmbunătaţirea activităţii de foraj, modernizarea sondelor şi punerea în practică a unor tehnologii noi în activitatea de producţie.

Pe de altă parte, producţia de gaze naturale s-a diminuat cu 3%, de la 4,32 miliarde metri cubi la 4,19 miliarde metri cubi. Regresul a fost cauzat de starea precară a reţelei de transport, care a limitat accesul la sistem, de întreruperile în alimentarea cu energie electrică şi de opririle temporare neplanificate ale activităţii unor clienţi importanţi din industria de îngrăşăminte chimice.

Petrom a cheltuit 352,3 milioane lei (96,8 milioane euro) pentru activitatea de explorare în primele nouă luni ale anului, din care 308,6 milioane (84,7 milioane euro) lei au fost înregistraţi ca şi cheltuieli, iar 82,4 milioane lei (22,6 milioane euro), fonduri care au reprezentat costuri de explorare, au fost capitalizaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici