Profitul Raiffeisen Bank International în România a crescut cu 10% în primul semestru, la 52 milioane euro

Raiffeisen Bank International (RBI) a obţinut în România, la şase luni, un profit după taxe de 52 milioane euro, în creştere cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor venituri din taxe şi comisioane în urcare cu 4,4% şi scăderii costurilor cu creditele neperformante.

137 afișări
Imaginea articolului Profitul Raiffeisen Bank International în România a crescut cu 10% în primul semestru, la 52 milioane euro

Profitul Raiffeisen Bank International în România a crescut cu 10% în primul semestru,la 52 mil.euro (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

În prima jumătate a anului trecut, RBI a raportat un profit în România de 47 milioane de euro.

Activele totale ale grupului au urcat cu 4% faţă de primul semestru din 2014, la 6,77 miliarde euro, însă compartiv cu finele anului trecut s-au redus cu 2%, de la nivelul de 6,92 miliarde euro, potrivit raportului financiar al RBI.

Soldul creditelor s-a redus cu 0,1% faţă de primele şase luni din 2014, la 4,37 miliarde euro, dar s-au situat peste pragul de la sfârşitul anului, de 4,31 miliarde euro.

Pe de altă parte, depozitele atrase de la clienţi s-au apreciat cu 8,9%, de la 4,27 miliarde euro la 4,65 miliarde euro. Astfel, raportul credite/depozite a scăzut de la 94,2% la 87,8%.

Veniturile operaţionale ale RBI în România s-au redus cu 2,2%, la 221 milioane euro, pe fondul veniturilor mai scăzute cu 0,4% din dobânzi, de 134 milioane euro, şi cu 25,6% din tranzacţionare, acestea situându-se la 8 milioane euro. Veniturile din taxe şi comisioane au crescut însă cu 4,4%, la 84 milioane euro.

Grupul şi-a diminuat cu 20% cheltuielile cu provizioanele constituite pentru creditele neperformante, la 37 milioane euro, dar şi cheltuielile administrative generale cu 4%, la 125 milioane euro.

Rata creditelor neperformante s-a situat după primele şase luni la 9,5%, în scădere de la 11%, iar rata de acoperire cu provizioane s-a redus de la 73,4% la 70%.

Expunerea pe împrumuturile în franci elveţieni totaliza 366 milioane euro la 30 iunie, predominantă pe sectorul de retail. Rata creditelor neperformante pentru finanţările în franci elveţieni se situa la 16,8%, iar rata de acoperire cu provizioane se plasa la 74,9%.

România se situează pe locul al doilea în portofoliul RBI din perspectiva expunerii pe credite în CHF, după Polonia (3,21 miliarde euro), dar înaintea Croaţiei (278 milioane euro), Ungariei (102 milioane euro) şi a Serbiei (83 milioane euro).

RBI avea în România, la finele lunii iunie, o reţea de 515 unităţi, cu 30 de sucursale mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, însă numărul angajaţilor a urcat cu 1,3%, la 5.434 de persoane.

Totodată, numărul clienţilor s-a apreciat cu 2,3%, la 2,11 milioane.

Raportul costuri/venituri s-a redus cu un punct procentual, la 56,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici