Profitul Romgaz a scăzut la jumătate în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei

Profitul net al Romgaz (SNG) a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Imaginea articolului Profitul Romgaz a scăzut la jumătate în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei

Profitul Romgaz a scăzut la jumătate în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei

În perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze naturale a consemnat un profit net de 917,6 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,873 miliarde lei.

"Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat faţă de anul anterior, cifra de afaceri a societăţii a scăzut, atât datorită diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. Reducerea cantităţilor de gaze livrate din import se datorează atât scăderii cererii de consum pe piaţă de gaze naturale, cât şi prevederilor ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea metodologiei de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import", se arată într-un raport transmis, joi, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile totale au scăzut cu 8%, la 3,059 miliarde lei (694 milioane euro), în timp ce cheltuielile totale au urcat cu 11%, la 2,433 miliarde lei (552 milioane euro). În primele nouă luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri totale de 3,333 miliarde lei şi cheltuieli totale de aproape 2,2 miliarde lei.

"Pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2013, costul mărfurilor vândute a scăzut cu 54%, la 338 milioane lei comparativ cu 730 milioane lei în cele nouă luni încheiate la 30 septembrie 2012, ca urmare a unei diminuări a vânzărilor de gaze naturale importate (...) Cheltuielile cu deprecierea, amortizarea şi pierderile de valoare au crescut cu 159,3 milioane lei, sau 36%, la 601,7 milioane lei faţă de 442,4 milioane lei în cele nouă luni încheiate la 30 septembrie 2012. Această creştere a rezultat prin înregistrarea unei cheltuieli nete cu deprecierea mijloacelor fixe rezultate prin preluarea CTE Iernut, cât şi unei deprecieri a proiectelor abandonate sau în curs de abandonare aferente activităţii de explorare şi producţie de gaze naturale", se mai arată în raport.

Cheltuielile cu salariile, taxele şi contribuţiile sociale aferente salariaţilor au crescut la 387,9 milioane lei comparativ cu 353,3 milioane lei în primele nouă luni din 2012, în principal, ca rezultat al creşterii numărului de salariaţi în urma preluării CTE Iernut la data de 1 februarie 2013.

"Alte cheltuieli au crescut cu 105 milioane lei, la 397,7 milioane lei, comparativ cu 292,8 milioane lei din perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2012, în principal, datorită înregistrării costurilor de transport pentru gazele consumate de CTE Iernut, a creşterii costurilor cu redevenţa pentru gaze naturale (extracţia de gaze din câmpuri cu producţie mai mare comparativ cu anul
trecut), cât şi datorită introducerii începând cu data de 1 februarie 2013 a impozitului suplimentar asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale", se arată în raportul companiei.

Cheltuielile cu investiţiile au urcat cu 86%, la 582,6 milioane lei, de la 313 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

"Acest nivel al cheltuielilor din anul curent este motivat în primul rând de încheierea unui volum mult mai mare de contracte de execuţie/livrare pentru investiţii. De asemenea, a crescut portofoliul de proiecte de investiţii promovate spre execuţie ca rezultat al obţinerii terenurilor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor necesare. În perioada ianuarie-septembrie 2013 au fost puse în funcţiune obiective de investiţii în valoare totală de 179,4 milioane lei", se spune în raport.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici