Programul de tranzacţionare al BVB, prelungit de CNVM cu 25 de minute

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat extinderea programului de tranzacţionare al BVB cu 25 minute, respectiv până la ora 16:45, deşi Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei a decis prelungirea programului cu 5 minute, până la ora 16:35.

27 afișări
Imaginea articolului Programul de tranzacţionare al BVB, prelungit de CNVM cu 25 de minute

Programul de tranzacţionare al BVB, prelungit de CNVM cu 25 de minute (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Anca Dumitru, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că diferenţa între extinderea aprobată de CNVM şi cea decisă de CA al BVB este rezultatul unei neînţelegeri între cele două părţi.

"Noi am cerut extinderea până la ora 16:35, deoarece o prelungire mai mare ar duce la probleme legate de decontarea tranzacţiilor, apropiindu-se de ora de închidere a programului de funcţionare al băncilor. Vom reveni la CNVM pentru clarificarea acestei situaţii", a afirmat Dumitru.

CNVM a decis astfel prelungirea programului de tranzacţionare cu 25 de minute, până la 16:45, tranzacţiile urmând să se deruleze până la ora 16:40. Perioada de preînchidere urmează să fie redusă de la 15 minute la 5 minute, iar ultimele operaţiuni, respectiv fixingul, ar trebui să se efectueze la 16:45.

"Valabil şi legal este ceea ce a aprobat CNVM, nu ceea ce doreşte BVB. Am considerat că timpul de informare este prea scurt pentru speculaţii, în special pentru jucătorii nespecializaţi", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul CNVM Victor Eros.

Administratorii BVB au decis la 8 iulie prelungirea cu cinci minute a şedinţei de tranzacţionare, până la ora 16:35, reducând în acelaşi timp perioada de fixing, pentru a da investitorilor posibilitatea să prindă deschiderea pieţelor din SUA, care dau trendul celorlalte burse.

Perioada derulării programului de fixing, de la finalul fiecărei şedinţe bursiere, ar urma să fie mai scurt, respectiv de 5 minute, ultimele tranzacţii urmând să fie realizate între 16:30 şi 16:35, în perioada de preînchidere.

Astfel, tranzacţiile se vor putea realiza până la ora 16:30, iar investitorii vor avea timp să reacţioneze şi la tendinţa pe care o au bursele din SUA la deschidere.

În prezent, şedinţa de tranzacţionare de la BVB este de 6 ore şi 30 de minute, între 10:00 şi 16:30, şi este precedată de o sesiune de predeschidere de 30 de minute. În perioada de predeschidere investitorii pot introduce ordine, însă transfeurile sunt realizate doar după ora 10:00.

La ora 16:15 începe sesiunea de preînchidere, în care ordinele pot fi plasate în piaţă, însă tranzacţiile propriu-zise sunt realizate numai la ora 16:30, în cadrul algoritmului de fixing.

Fixingul este o licitaţie în cadrul căreia tranzacţiile sunt realizate pe baza celui mai bun preţ de cumpărare, acesta trebuind să fie mai mare sau cel puţin egal cu cotaţia ordinelor de vânzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici