Proiectul primei linii feroviare de mare viteză în Rusia înregistrează întârzieri

Proiectul promis în iunie de Vladimirr Putin al unei prime linii feroviare de mare viteză (TGV) în Rusia, de care sunt interesate între altele grupurile franceze Alstom et SNCF, prezintă întârzieri din cauza unor dificultăţi de finanţare, scrie ziarul Vedomosti în ediţia de miercuri.

82 afișări
Imaginea articolului Proiectul primei linii feroviare de mare viteză în Rusia înregistrează întârzieri

Proiectul primei linii feroviare de mare viteză în Rusia înregistrează întârzieri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului rus, Guvernul a consacrat în urmă cu două săptămâni o şedinţă construirii acestei linii de 770 de kilometri între Moscova şi Kazan şi intenţionează ca până în 2018 să construiască un tronson de doar 200 de kilometri, ci nu întreaga linie, aşa cum era prevăzut anterior.

Licitaţia în vederea studiilor de concepere a proiectului, care urma să fie lansată miercuri, a fost amânată în ultimul moment, adaugă ziarul. Potrivit acestuia, două consorţii, unul condus de SNCF, iar celălalt de Deutsche Bahn, şi-au manifestat interesul.

Alstom a declarat în septembrie pentru AFP că intenţionează să participe la licitaţie în vederea furnizării de vagoane TGV pentru linie, care ar urma să reducă durata actuală de 11 ore a călătoriei la trei ore şi jumătate.

Însă, potrivit Vedomosti, lipsesc 310 miliarde de ruble (şapte miliarde de euro) din buget, estimat în total la 1.060 de miliarde de ruble (24 de miliarde de euro).

Compania rusă a căilor ferate cere Guvernului să participe cu această sumă, dar acesta afirmă că nu dispune de aceste mijloace, hotărând să păstreze o politică bugetară riguroasă, în pofida încetinirii creşterii economice.

Putin a prezentat proiectul TGV care va lega Moscova de Kazan, unul dintre oraşele ce găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, ca pe un proiect simbolic, menit să relanseze investiţiile şi activitatea economică în Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici