Putin i-a prezentat lui Erdogan planul unui hub de gaze în Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus joi omologului său turc Tayyip Erdogan că Turcia este cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană şi a propus construirea în această ţară a ceea ce a numit un hub de aprovizionare, relatează Reuters.

830 afișări
Imaginea articolului Putin i-a prezentat lui Erdogan planul unui hub de gaze în Turcia

Propunerea vine în contextul în care Rusia încearcă să îşi menţină influenţa energetică asupra Europei, redirecţionând în acelaşi timp livrările de la gazoductele baltice Nord Stream, avariate luna trecută în urma unor explozii care fac încă obiectul unei anchete.

Putin a spus că hub-ul ar fi nu numai o platformă pentru livrări, ci şi pentru determinarea preţului, „deoarece aceasta este o chestiune foarte importantă - problema preţurilor".

Putin s-a întâlnit cu Erdogan în Kazahstan în marja celui de-al 6-lea summit al Conferinţei privind interacţiunea şi măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA),.

"Astăzi, aceste preţuri sunt foarte mari; am putea cu uşurinţă să le reglementăm [la un nivel normal al pieţei], fără nicio conotaţie politică".

Putin a sugerat pentru prima dată miercuri că Rusia ar putea crea un important hub de gaze în Turcia prin redirecţionarea livrărilor destinate conductelor submarine avariate Nord Stream. Autorităţile suedeze şi daneze investighează exploziile ca fiind acte de sabotaj, dar nu au spus încă cine cred că este responsabil.

În întâlnirea televizată dintre cei doi, Erdogan nu a comentat ideea hub-ului de gaz.

Erdogan a încercat să medieze între Moscova şi Kiev de când Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie. El a obţinut un progres diplomatic atunci când, împreună cu Naţiunile Unite, a intermediat un acord în iulie care a permis reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră pe care Rusia le blocase.

Erdogan i-a spus lui Putin: "Suntem hotărâţi să consolidăm şi să continuăm exporturile de cereale în cadrul acordului de la Istanbul şi transferul de cereale şi îngrăşăminte ruseşti către ţările mai puţin dezvoltate prin intermediul Turciei."

Presa a remaract faptul că Erdogan la făcut din nou pe Putin sa-l aştepte la întâlnire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici