Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a urcat la peste 6% pentru prima oară în acest an

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oară în acest an din cauza temerilor în creştere ale investitorilor referitoare la capacitatea autorităţilor de la Madrid de a ţine sub control finanţele ţării.

68 afișări
Imaginea articolului Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a urcat la peste 6% pentru prima oară în acest an

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a urcat la peste 6% pentru prima oară în acest an

Analiştii anticipează că randamentele obligaţiunilor spaniole vor continua să crească spre nivelul de 7%, dincolo de care costul datoriilor este considerat nesustenabil, dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu va relua achiziţiile de obligaţiuni suverane, după o pauză de două luni.

Randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitate de zece ani, considerate de referinţă şi cele mai sigure din zona euro, a atins un minim record, de 1,628%. Minimul anterior a fost înregistrat în noiembrie 2011, la apogeul crizei datoriilor, înainte ca BCE să acorde băncilor, prin două operaţiuni, împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, pe termen de trei ani.

"Ne-am întors la condiţii de criză. Pare tot mai probabil că Spania va avea nevoie de o anumită formă de ajutor. Dacă BCE nu va interveni, creşterea randamentelor va continua", a declarat Lyn Graham-Taylor, analist la Rabobank.

Cea mai recentă lovitură pentru Spania a fost reprezentată de datele publicate vineri, care au arătat că împrumuturile băncilor spaniole de la BCE au atins un nivel record în martie, de 316 miliarde de euro.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a urcat luni cu 0,16 puncte procentuale, la 6,15%, cel pentru obligaţiunile pe cinci ani a depăşit 5%, iar cel pentru titlurile pe doi ani a urcat la 3,7%, toate fiind maxime pentru 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici