Randamentul titlurilor pe zece ani ale SUA au atins un minim istoric, sub 2%

Randamentul titlurilor pe zece ani emise de Trezoreria SUA a scăzut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renunţând la plasamente pe bursă pentru datoria statului american, considerată printre cele mai sigure investiţii din lume.

170 afișări
Imaginea articolului Randamentul titlurilor pe zece ani ale SUA au atins un minim istoric, sub 2%

Randamentul titlurilor pe zece ani ale SUA au atins un minim istoric, sub 2% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Randamentul a coborât joi la 1,9872%, pentru prima dată începând cel puţin din anii '60, potrivit datelor Rezervei Federale din St. Louis. Pentru perioada anterioară, datele de comparaţie sunt nesigure, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Scăderea a avut loc în contextul datelor economice mai slabe decât aşteptările anunţate de Rezerva Federală din Philadelphia. Raportul a oferit una dintre primele imagini asupra evoluţiei economiei SUA în august şi a amplificat temerile din ultima perioadă.

Chiar dacă randamentele au revenit ulterior peste de 2%, declinul sub acest nivel subliniează faptul că investitorii, consumatorii şi instituţiile financiare se află tot mai mult într-o piaţă dominată de dobânzi extrem de mici, cu implicaţii majore pentru companii şi populaţie.

"Cred că piaţa lasă de înţeles că randamentele în următorii ani vor fi semnificativ mai mici decât în ultimii 10-20 de ani", a afirmat Rick Rieder, director de investiţii la unul dintre fondurile de investiţii ale companiei BlackRock.

Profesorul Roger Ibbotson, de la Yale School of Management, care a cercetat date referitoare la randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale SUA începând din anii '20, a declarat că acesta nu s-a mai aflat sub 2% din aprilie 1950. Minimul a fost atins în 1942, de 0,92%, afirmă profesorul.

Randamentul titlurilor pe zece ani a atins un maxim record de 3,725% în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici