Rata economisirii populaţiei a scăzut în primul trimestru

Rata economisirii brute a gospodăriilor din Uniunea Europeană (UE) a scăzut la 10% în primul trimestru al anului, de la 11,2% în perioada similară din 2007, iar cota de profit a corporaţiilor, cu excepţia sectorului financiar, s-a redus de la 38,9% la 38,2%, potrivit Eurostat.

80 afișări
Imaginea articolului Rata economisirii populaţiei a scăzut în primul trimestru

Rata economisirii populaţiei a scăzut în primul trimestru

Gradul brut de economisire este raportul dintre economiile brute şi venitul brut care poate fi alocat consumului. Economiile brute sunt o parte a venitului brut cheltuibil rămas necheltuit. Rata economisirii brute creşte atunci când venitul brut cheltuibil creşte mai rapid decât cheltuielile de consum.

Cota de profit a corporaţiilor, cu exceţia domeniului financiar, este raportul dintre surplusul operaţional brut şi valoarea adăugată brută. Acest indicator al profitabilităţii corporaţiilor arată valoarea adăugată în timpul procesului de producţie şi completează cota costurilor salariale (incluzând impozitele nete asupra producţiei) în valoarea adăugată.

Rata de investiţii brute a unei gospodării din UE a scăzut în primele trei luni la 1,3%, de la 10,5% în primul trimestru din 2007. În cazul companiilor, cu excepţia celor din domeniul financiar, nivelul investiţiilor a crescut la 23,2%, comparativ cu 22,9% în periaoda ianuarie-martie 2007.

Nivelul investiţiilor este rezultatul împărţirii ratei de formare a capitalului fix brut la valoarea brută adăugată şi stabileşte un raport între investiţiile în active fixe şi valoarea adăugată în timpul producţiei.

În zona euro gospodăriile au înregistrat o diminuare a ratei economisirii la 13,7%, în primul trimestru, de la 14,1% în perioada similară a anului precedent. Cota de profit a corporaţiilor din statele care folosesc euro a scăzut la 39%, de la 39,4% în trimestrul al treilea al anului anterior.

Gradul de investiţii al gospodăriilor din zona euro s-a situat la 11% în ianuarie-martie 2008, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin faţă de nivelul înregistrat în 2007. Nivelul de investiţii al corporaţiilor a crescut la 22,9%, de la 22,8% în primul trimestru al anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici