Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti va coborî la 55% din salariul mediu naţional

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti va coborî la 55% din salariul mediu national în septembrie, în scădere de la 64% în ianuarie, arată un raport SVN.

1249 afișări
Imaginea articolului Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti va coborî la 55% din salariul mediu naţional

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel naţional, în scădere de la 64% în ianuarie, şi va ajunge la 55% în septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020, conform unui raport realizat de SVN Romania.

Raportat la veniturile medii înregistrate în Bucureşti, rata medie reprezintă circa 45,5% din venitul mediu.

Nivelul actual la nivel national este de peste patru ori mai bun faţă de cel înregistrat 2008, când rata medie era de peste 2,5 ori mai ridicată comparativ cu salariul mediu net la nivel naţional.

Evolutia pozitivă a fost sustinută de creşterea salariului mediu net la nivel naţional cu 15,7% la finalul primului semestru şi stagnarea preţurilor de pe piata imobiliară.

În primul semestru din 2023, în România au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creştere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022.

Excluzând însă refinanţările, care potrivit calculelor SVN s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele şase luni din 2023, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% faţă de primul semestru din 2022.

Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care 60% dintre locuinţele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanţare bancară, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

Concomitent, procentul tranzacţiilor imobiliare încheiate prin credit ipotecar în primele şase luni din 2023 a fost de cel mult 40,5%, proporţia fiind în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare. Procentul locuinţelor cumpărate exclusiv din fonduri proprii în primul semestru din 2023 în Bucureşti şi Ilfov a fost de peste 52,5%.

”Piaţa ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creştere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendinţă de scădere, mai multe instituţii financiare fiind într-o competiţie acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii. În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluţia pieţei şi a solvabilităţii generale a potenţialilor clienţi, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Datele companiei arată că scăderea dobânzilor înregistrată pe segmentul celor fixe s-a tradus într-o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10% în decursul primului semestru din 2023.

Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%, transpusă printr-o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar cu o valoare de 69.000 de euro pe 25 de ani (valoare imobil de 93.000 de euro), în timp ce cel mai bun produs al lunii iunie avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în proporţie de 88,5% credite cu dobândă fixă în primele şase luni din acest an.

Compania a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.

SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici