Ratele creditelor în euro ar putea creşte cu 10% până la sfârşitul anului

Până la finalul anului, ratele la creditele în euro s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Motivul nu este deprecierea leului faţă de moneda europeană, ci creşterea Euribor - indicator folosit de bănci în calcularea ratelor, alături de marja proprie.

30 afișări
Imaginea articolului Ratele creditelor în euro ar putea creşte cu 10% până la sfârşitul anului

Ratele creditelor în euro ar putea creşte cu 10% până la sfârşitul anului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Economiştii se aşteaptă ca până în decembrie, Euribor la trei luni să avanseze până la 1,5-2%, de la 1,17%, în prezent. Creşterea nu a început însă în ultima perioadă. Faţă de vara trecută, indicatorul aproape s-a dublat, de la un nivel de 0,6%.

"Probabil că Euribor va ajunge la 1,5-2%, pe fondul presiunilor inflaţioniste. Pentru cei care au de plătit rate în euro, şocul nu va fi însă mare, pentru că această creştere de dobândă nu va avea loc instantaneu, ci treptat", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Practic, există o anumită inerţie, dobânzile actualizându-se periodic, la fiecare trei sau şase luni, în funcţie de formula de calcul aleasă, a adăugat el.

Cum va simţi plătitorul român de rate acest avans al indicatorului Euribor? În cazul unui credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual echivalează cu un plus de 20 de euro la nivelul ratei, până la un total de 226 de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar. Exemplul a ţinut cont de o dobândă de 5,8% pe an, media pieţei în prezent, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Citeşte mai multe despre creşterea ratelor la creditele în euro pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici