RBS ar putea concedia 3.000-4.000 de angajaţi de la divizia de investment banking

Banca britanică Royal Bank of Scotland (RBS), controlată de stat, ar putea reduce personalul diviziei de investment banking cu 3.000-4.000 de posturi, în cadrul unei reorganizări a departamentului care va fi prezentată în următoarele zile, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

287 afișări
Imaginea articolului RBS ar putea concedia 3.000-4.000 de angajaţi de la divizia de investment banking

RBS ar putea concedia 3.000-4.000 de angajaţi de la divizia de investment banking (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Raportul de evaluare a diviziei Global Banking and Markets a RBS va fi prezentat probabil joi şi ar putea cuprinde de asemenea vânzarea unor operaţiuni şi active, precum şi restrângerea operaţiunilor pe majoritatea sectoarelor de activitate, a adăugat sursa citată.

Totodată, o parte din divizie va fi combinată cu departamentul de plăţi şi tranzacţii, care are numeroşi clienţi în comun cu divizia de investiţii.

Reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze informaţiile.

O altă mare bancă europeană, grupul francez Societe Generale, avertizează într-un document intern că veniturile diviziei de investiţii vor scădea semnificativ în acest an, din cauza creşterii costurilor de finanţare şi măsurilor de restrângere a portofoliului de active.

Guvernul britanic a preluat 83% din acţiunile RBS după ce a fost nevoit, la începutul crizei financiare mondiale, în perioada 2008-2009, să finanţeze instituţia cu 46 miliarde de lire sterline pentru a o salva de la faliment.

Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat în luna decembrie că banca trebuie să restrângă divizia GBM pentru a reduce gradul de risc. Activele diviziei au scăzut la jumătate în ultimii trei ani.

Băncile britanice trebuie de asemenea să separe operaţiunile de retail banking de cele de investiţii, pentru a evita repetarea situaţiei din 2008-2009, măsură care va contribui la creşterea costurilor de finanţare ale operaţiunilor de tipul RBS GBM.

Băncile europene sunt supuse la presiuni severe, confruntându-se cu accesul dificil la finanţare din cauza crizei datoriilor de stat, dar şi cu obligativitatea de a se alinia noilor standarde şi reglementări bancare privind capitalul şi lichiditatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici