Recolta de cereale din România, Ucraina şi Bulgaria ar putea creşte cu până la 70% în 2008

România, Ucraina şi Bulgaria ar trebui să înregistreze în acest an o majorare de până la 70% a recoltelor de cereale datorită condiţiilor meteo favorabile, ceea ce alimentează previziunile privind creşterea exporturilor, potrivit estimărilor analiştilor.

49 afișări
Imaginea articolului Recolta de cereale din România, Ucraina şi Bulgaria ar putea creşte cu până la 70% în 2008

Recolta de cereale din România, Ucraina şi Bulgaria ar putea creşte cu până la 70% în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

În România producţia îşi va reveni după ce a atins în 2007 minimul din ultimii patru ani, recolta de grâu putând să crească de peste două ori, la şapte milioane de tone.

Anul trecut, producţia de grâu a fost de circa trei milioane de tone, cu 44% mai mică decât în 2006. România a înregistrat într-un singur an agricol de după 1990 o recoltă mai redusă, de 2,4 milioane de tone, în 2003.

Ministerul Agriculturii estimează că datele favorabile din teren ar putea crea un potenţial de export de un milion de tone de cereale pentru anul 2008/2009, care ar fi livrate în Orientul Mijlociu, Egipt şi Turcia.

Totuşi, traderii consideră că România s-ar putea să nu exporte cantităţi semnificative, în contextul în care agricultorii ar putea ezita să vândă produsele, încercând să realizeze stocuri după perioada prelungită de secetă din 2007.

În mod similar, analiştii consideră că livrările externe ale Poloniei au fost afectate de nivelul ridicat al preţurilor din sezonul trecut.

"Estimez că importul de grâu în sezonul 2008/2009 va fi de 450.000 de tone, iar exporturile de 500.000 de tone", a afirmat Wieslaw Lopaciuk, analist pentru piaţa cerealelor la Institutul de Ştiinţe Agricole din Varşovia.

În Ucraina, analiştii şi oficialii estimează că recolta de cereale va fi cuprinsă între 38 şi 40 de milioane de tone, comparativ cu 29,3 milioane de tone în 2007, în contextul în care circa 90% din culturile de toamnă arată promiţător.

"Condiţiile cu care se confruntă recoltele, respectiv gradul de umezeală din sol, sunt în principal satisfăcătoare", a declarat firma de consultanţă UkrAgroConsult.

UkrAgroConsult estimează că exporturile de grâu din Ucraina se vor ridica la 6,6 milioane de tone în anul 2008/2009, comparativ cu nivelul potenţial de 1,4 milioane de tone în 2007/2008.

Totuşi, unii analişti consideră că volumul exporturilor ucrainene va depinde de decizia guvernului privind exporturile de cereale, care au fost limitate anul trecut prin intermediul cotelor, după scăderea bruscă a recoltelor.

Ungaria ar putea înregistra cel mai mare avans al recoltelor din regiune, datorită cantităţii ridicate de ploi.

"Primim cele mai favorabile anticipări pentru recolta de vară. Nu ne referim la circa 8-9 milioane de tone de cereale pe care le-am recoltat anul trecut, ci la aproximativ 16 milioane de tone", a declarat ministrul ungar al agriculturii, Jozsef Graf.

Bulgaria va înregistra o creştere a producţiei de la 2,4 milioane de tone în 2007, la 3,5-4 milioane de tone în acest an, a declarat ministrul adjunct bulgar al Agriculturii, Svetla Bachvarova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici